Станишев: ГЕРБ следи всички, но не и Братя Галеви

Станишев: ГЕРБ следи всички, но не и Братя Галеви
Длъжни сме да възстановим демократичното функциониране на българската държава, смята лидерът на социалистите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ следи медии, политици, опоненти, бизнес, но не и Братя Галеви, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Десетки милиони се харчат за СРС-та. От 2008-а насам броят им е нараснал три пъти. СРС-ата включват и проследяване," подчерта той пред „Дарик".

„Хората все повече се отчайват и разочароват от ГЕРБ. Не може само с цирк и ПР, и това стига до съзнанието на хората. Те искат една отговорна политика, за всеки, които има истинско желание да преборим ГЕРБ, не самоцелно, не заради властта, а за да има промяна," каза още Сергей Станишев.

Той отново посочи, че е много важно на конгреса да се проведе дебат за политиката, която ще води БСП до изборите и какви са ангажиментите на левицата пред българските граждани.

„Дебатът не е цирк, делегатите на конгреса трябва да вземат отговорното си решение и за политиката, и за председателя на съвета," каза Сергей Станишев и допълни, че всеки избор за ръководни органи в БСП става тайно според устава на партията.

„Странно е изказването от бивш председател на партията, защото той много добре знае как се избират делегатите, няма двукамарен конгрес. Не отива на бившия президент на страната да се занимава с такова ниво на коментари. Със сигурност Георги Първанов знае, че конгресът гласува ръководните органи," продължи лидерът на БСП.

По думите му, би било огромна грешка да се търсят процедурни „хватки", за оспорване на легитимността на конгреса. „Не може политика да се подменя с процедури," посочи Станишев.

„Има задачи, които са леви, има задачи, които са национални. Длъжни сме да възстановим демократичното функциониране на българската държава," добави лидерът на социалистите.

Според него по време на конгреса БСП трябва да се покаже като отговорна партия.

„Има едно нещо, което е над партийните различия, и това е свободата. Най-висшият израз на свободата и на демокрацията е свободното гласуване и честното преброяване на гласовете. Смятам, че БСП трябва да търси подкрепа от всички партии, с изключение на ГЕРБ в тази посока," допълни лидерът на партията.

Той отбеляза разочарованието на все повече хора в Европа от едностранчивата дясна политика, която казва „трябва да затягаме коланите" за сметка на обикновения човек.

„Трябва план за инвестиции, генериран на европейско ниво, трябва създаване на работни места и за това си говорихме вчера близо час и половина с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу," сподели Сергей Станишев.

Той отхвърли възможността за коалиция между ГЕРБ и БСП, които социологическите проучвания класират съответно на първо и второ място по подкрепа сред избирателите.

„След като отхвърляме модела на ГЕРБ, не виждам възможност ние с ГЕРБ да правим какъвто и да било вид коалиция. С този модел, където хората се назначават заради партийна лоялност, бизнесът се мачка и има тотален произвол и незачитане на правила. Не може да се спасиш от модела ГЕРБ заедно с ГЕРБ," заяви Сергей Станишев.

Лидерът на социалистите похвали Меглена Кунева, защото е „зряла за това да направи партия".

„Цялата й кампания беше, че партиите са нещо лошо. Не може да има устойчива демокрация без демократични партии. Пожелавам й успех, те са наш конкурент. За мен Меглена Кунева е демократичен човек," обясни Сергей Станишев.

По отношение на евентуална коалиция с ДПС той каза: „Ние не сме сключвали брак за цял живот. Тройната коалиция направи много за страната, аз за нея не съжалявам."

Председателят на БСП и ПЕС изрази подкрепа към идеята за данък върху финансовите транзакции в Европейския съюз.

„Данъкът може да донесе за няколко години няколкостотин милиарда евро приход, трябва да се насочат според нас към инвестиционни програми на страните - членки, за нова инфраструктура, създаване на работни места," заяви той.

#ГЕРБ #Сергей Станишев #БСП #ПЕС #Георги Първанов #Меглена Кунева #коалиция #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »