Бивш кмет на Белоградчик е осъден заради неизгодни сделки

Бивш кмет на Белоградчик е осъден заради неизгодни сделки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдът в Монтана призна бившия кмет на Белоградчик Емил Цанков за виновен за сключването на неизгодни сделки като продължавано престъпление, т.е. извършено два или повече пъти през непродължителни периоди от време. Наложено му наказание е условна присъда от две години и пет месеца с пет години изпитателен срок. Освен това той няма правото да е кмет за срок от три години и трябва да заплати гражданския иск за 113 700 лв., съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Като кмет, който е и променил вътрешните правила за провеждане на процедури за обществени поръчки, той не е определил конкретни служители, които да отговарят за провеждането им, както и да сключват договорите. Не е определил и длъжностни лица, които да изготвят и съхраняват документацията по тях.

През август 2012 г. след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция на дейността на общината в областта на "обществените поръчки" за период от една година, било установено сключване на неизгодни договори. То било съпроводено и с редица нарушения, и съществени пропуски.

В съобщението на прокуратурата се изреждат няколко сключени неизгодни сделки от Цанков. През 2010 г. бил сключен договор между общината и частна фирма от Видин за доставка на тротоатни плочи. В изпълнение на договора били издадени шест фактури, всяка на стойност близо 6 хил.лв., при цена на една тротоарна плочка от 2,19 лв. Сключването на договора станало преди приемане на бюджета за следващата година и при заложени срок на изпълнение - следващата 2011 г., което според обвинението го прави финансово необезпечен.

Същата година е сключен договор по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, без провеждане на поръчка. Той също не бил заведен в специалния дневник на общината за 2010 г. За изпълнението на доставката били предоставени приемно-предавателни протоколи. Те обаче нямали всички необходими реквизити. От доказателствата по делото е видно, че плочките нито били получени, нито заскладявани, пише прокуратурата. По-късно същата година Цанков сключил еднолично и аналогичен договор със сходни параметри и допуснати нарушения.

При друга сделка, проведена отново без обществена поръчка, Цанков посочил като договорено месечно заплащане - 4 хил. лв. с ДДС, като общата сума на едногодишния договор възлизала на 48 хил. лв.

Поетите по тези договори задължения са утежнили общинския бюджет, от което произлезли значителни за нея вреди в размер над 120 хил. лв. Освен това имало и неразплатени задължения към различни доставчици в размер на близо 4 млн.лв.

 

#съд #Монтана #кмет #Белоградчик #обществена поръчка #граждански иск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници