Основател на „Фейсбук" се отказа от американското си гражданство

Основател на „Фейсбук" се отказа от американското си гражданство
Едуардо Саверин притежава 4% от акциите на мрежата, чиято цена вероятно ще достигне 3,84 млрд долара. Снимка: freeimagesarchive.com
A A+ A++ A

Един от четиримата основатели на „Фейсбук" се отказа от американското си гражданство, най-вероятно заради данъци.

Името на бразилеца Едуардо Саверин се е появило в списъка на Федералната данъчна служба за лицата, „решили да се откажа от американско гражданство", предаде БГНЕС, позовавайки се на американски медии.

Решението на 30-годишния Едуардо Саверин може да е свързано с плановете акции на „Фейсбук" да бъдат пуснати на фондовата борса. Така собствениците на акции на интернет компанията ще трябва да платят подоходен данък, който в САЩ е миниум 15%.

Очаква се „Фейсбук" да привлече на борсата около 10,6 млрд долара.

По-рано от компанията заявиха, че всеки неин служител, който притежава акции, ще трябва да прати 1,1 млн. долара данъци, щом акциите й започнат да се търгуват на борсата.

Едуардо Саверин получи американско гражданство през 1998 г., но от 2009 г. той живее в Сингапур, където няма подоходен данък. Според законите на САЩ обаче американските граждани са длъжни да го плащат, независимо къде живеят.

Едуардо Саверин притежава 4% от акциите на мрежата, чиято цена вероятно ще достигне 3,84 млрд долара.

Бразилецът създаде „Фейсбук" през 2004 г. заедно с Марк Цукерберг, Дъстин Московиц и Крис Хюз, негови приятелите от студентското общежитие на университета „Харвард".

Първоначално той бе основен инвеститор и търговски директор, но след няколко месеца престана да играе активна роля в развитието на компанията.

Отказът от американско гражданство е твърде дълга и сложна процедура. Миналата година от него са се отказали 1781 души, двойно повече от предходната година.

#„Фейсбук" #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници