БСП поиска оставката и на министър Румяна Бъчварова

БСП поиска оставката и на министър Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП поиска днес оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на политическото ръководство на МВР заради несправяне в борбата с престъпността. Само преди два дни социалистите настояха за оставката и на министъра на образованието Меглена Кунева.

"Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство начело с министър Румяна Бъчварова", заяви зам.-председателят на БСП Красимир Янков в декларация, прочетена от парламентарната трибуна. Партията настоява тази крачка да бъде направена.

Той посочи, че "преди дни Румяна Бъчварова направи фундаментална констатация, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото". Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешния ред от действията и бездействията, на която произтичат процеси във всички сфери на страната ни, веднага възниква въпросът за 6 години какви са истинските мащаби от лошото управление на МВР, коментира Красимир Янков.

По думите му битовата престъпност днес е в такива мащаби заради огромната нищета на огромна част от населението, като размерите са достигнали безконтролност в малките населени места, където безработицата е почти 100 %. Приносът е на антисоциалното управление на ГЕРБ, заключи той.

Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларация, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицаи във всички населени места, заяви депутатът. Освен битовата престъпност, през последните седмици МВР е инкасирало и пореден провал с организираната престъпност, добави той. Уточни, че инцидентът в Слънчев бряг носи всички белези на организирана престъпна група. По думите му туристическият сезон е бил подложен на дъжд от куршуми и тази нетрадиционна форма за "стимулиране" на туристопотока ще бъде отчетена с отрицателен финансов резултат в края летния сезон.

"Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен, характеристика, която му дава две години, след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група", коментира още Янков. Според него по никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална атака. Новосъздаденият единен център за Южното Черноморие пък е закъсняла мярка и функционалността му е обречена заради управленската немощ на МВР, обяви той.

#БСП #вътрешен министър #Румяна Бъчварова #оставка #МВР #полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници