БСП-София сменя дългогодишния си председател Румен Овчаров

БСП-София сменя дългогодишния си председател Румен Овчаров
Възможно е Румен Овчаров да бъде възстановен начело на БСП-София след като мине висшият партиен форум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След повече от 10 години начело на оганизацията на БСП в София Румен Овчаров ще бъде сменен от партийната конференция в събота.

След като прие нов устав, който забванява съвместяването на партийни с публични длъжности, БСП избира нов председател, предаде „Дневник".

За мястото на Румен Овчаров са номинирани 15 души, като според социалисти с най-големи шансове е депутатът Анна Янева, която беше зам.-министър на икономиката при Тройната коалиция, а преди това и общински съветник в София.

Тя има подкрепата на Румен Овчаров, макар за негов близък да се смята и друг от кандидатите - издателя на в. „Дума" и член на тясното партийно ръководство Николай Малинов.

Според Румен Овчаров по-подходящата за негов наследник е Анна Янева, която като общински съветник познава проблемите на София, има и организационен опит като шеф на една от големите столични структури в район „Триадица".

Преди месец Анна Янева освободи председателския пост в „Триадица" и е декларирала, че ако бъде избрана за лидер на БСП-София, ще се откаже от депутатското място, както изисква уставът.

На нейно място тогава ще влезе Ваня Добрева - бивш зам.-министър на образованието при Тройната коалиция.

Очаква се отвод да си направят депутатите Янаки Стоилов и Корнелия Нинова, евродепутатът Илияна Йотова, общинските съветници Жельо Бойчев и Калоян Паргов.

В състезанието сили обаче се очаква сили да премерят общинските съветници Георги Кадиев и Борис Цветков, както и бившият депутат Татяна Дончева. За нея близките около Георги Първанов очакват, че може да има изненада.

През февруари пленумът на БСП реши на конгреса на 19 и 20 май да бъдат обсъдени промени в партийния устав и да бъде отменена или отложена във времето забраната председатели на местни структури да са и депутати, министри, кметове.

Тогава социалисти коментираха, че е възможно Румен Овчаров да бъде възстановен начело на БСП-София след като мине висшият партиен форум. На последния си пленум преди седмица обаче социалистите решиха този въпрос да не се дискутира сега, догодина да има специално заседание на 48-ия конгрес по въпроса.

Текстът „Овчаров" обаче засяга и други депутати от БСП, като близкия до Георги Първанов Кирил Добрев, който е председател на БСП в София-област. Ръководителите на областните структури обаче се избират след конгреса и ако иска да остане партиен шеф, ще се наложи да напусне парламента.

БСП-София ще избира в събота и около 40 души в 71-членния градски съвет на партията (разширеното ръководство). По право в него влизат всички 24 председатели на районни структури и квота от обединенията на младежите, жените и ветераните в партията.

Очаква се партийният форум в София да застане и зад кандидатурата на Сергей Станишев за председател на БСП.

#Румен Овчаров #БСП #БСП-София #Анна Янева #Николай Малинов #Георги Първанов #Татяна Дончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници