Русия е принудена да реагира на "агресивния" НАТО, заяви Путин

Русия е принудена да реагира на "агресивния" НАТО, заяви Путин
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО засилва агресивната си риторика и Русия е принудена да предприема ответни мерки, заяви президентът Владимир Путин в обръщение пред парламента в Москва в деня на 75-ата годишнина от нахлуването на хитлеристка Германия в СССР.

В Думата той критикува Запада, че не желае да се изгради "модерна извънблокова система за колективна сигурност, в която всички са равнопоставени" съвместно с Русия.

"Русия е отворена за дискусии по този важен въпрос и неведнъж е демонстрирала готовността си за диалог. Засега обаче не виждаме, както е било и в навечерието на Втората световна война, отговор от другата страна. Напротив, НАТО усилва своите агресивна риторика и действия близо до нашите граници. В такива условия ние сме длъжни да отделим особено внимание за решаване на задачите, свързани с повишаване отбранителната способност на нашата страна", цитира думите му РИА "Новости".

НАТО подсилва присъствието си по източния фланг, след като анексирането от Русия на украинския полуостров Крим накара бивши комунистически страни като Полша и особено трите балтийски републики да се притесняват от повторение на подобен ход от страна на Москва. Русия възприема като враждебни тези действия и планове за възпиране на евентуална руска агресия.

Путин използва годишнината, за да направи паралел с 30-те години и да сравни настъпващия тогава фашизъм и нацизъм с днешното разпространяване на тероризма. "Световната общност не показва достатъчно бдителност, воля и консолидация, за да се предотврати война и да се спасят милиони човешки животи", заяви той, цитиран от "Ройтерс".

"Какъв урок още е нужен днес, за да се преодолеят старите идеологически различия и геополитически игри и да се обединим в борбата срещу международния тероризъм", попита Путин.

 

#НАТО #Русия #президент #Владимир Путин #фашизъм #тероризъм #Полша #Крим #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници