ЕК очаква от Анкара да вземе финално решение за мигрантското споразумение

ЕК очаква от Анкара да вземе финално решение за мигрантското споразумение
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще обсъди с българските власти проблема на България с неприетите обратно мигранти от Турция. Това каза за БНР говорител на ЕК. Европейската комисия очаква от турското правителство да вземе финално решение за прилагането на споразумението за реадмисия на нелегални имигранти.

По повод оплакването на премиера Бойко Борисов, че Турция отказва да приеме обратно 200 нелегални мигранти, говорителят по миграцията на Еврокомисията Наташа Берто заяви, че са запознати със ситуацията и са били сезирани по въпроса. "Ще го обсъдим допълнително с българските власти, но съществува и двустранно споразумение между България и Турция, което е в сила", заяви Берто.

Вчера на Съвета по външни работи в Люксембург министър Даниел Митов също е заявил, че турската страна не изпълнява задълженията си по новото споразумение с ЕС за реадмисия на граждани на трети страни. То трябваше да влезе в сила от 1 юни, но Наташа Берто уточни, че още се очаква решение на правителството в Анкара.

"Всички условия за изпълнението на реадмисията вече са на лице, въпреки че Министерският съвет на Турция остава да приеме решение за прилагането на споразумението. Очакваме този последен етап", подчерта Наташа Берто.

Според сделката между ЕС и Турция от 18-и март, Турция се ангажира да предотвратява появата на нови сухопътни маршрути за незаконна миграция и да си сътрудничи за тази цел с България.

#ЕК #Турция #споразумение #реадмисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници