Несигурност: 66 млн. американци нямат пари за черни дни

Несигурност: 66 млн. американци нямат пари за черни дни
БГНЕС
A A+ A++ A

Около 27% от населението на САЩ, или 66 млн. души, нямат спестявания, които могат да им потрябват при извънредни ситуации, съобщи Bankrate.com. Това е с една идея по-малко от положението миналата година, когато числата достигнаха най-високи стойности от пет години – 29%.

Проучването също така показва, че едва 28% от американците имат пари настрана, с които биха могли да си посрещнат разходите в продължение на шест месеца. Това число е най-високото от шест години насам – и бележи голям скок в сравнение с миналата година, когато 22% от американците имаха достатъчно спестявания, за да могат да преживеят без заплата половин година, пише сп. „Тайм“.

Поколението, на възраст между 36 и 51 г., може да се окаже в особено несигурно финансово положение, с 33% от анкетираните казват, че не са спестили нещо за непредвидени обстоятелства, като например при загуба на работата или непланирано влизане в болница.

Като цяло, сочи изследването, спестяванията са във взаимна връзка с възрастта на хората. Тези, които са на 71 г. или повече са с най-голяма вероятност да разполагат със спестявания, като 47% от тях разполагат със средства да си покриват разходите поне 6 месеца. „Това подчертава факта, че това отнема време, особено защото разходите растат по-бързо, отколкото много американци могат да спестяват, когато си купуват домове или в годините на отглеждане на децата", каза Грег Макбрайд, главен финансов анализатор Bankrate.com.

Но дори и хората с над средни доходи се борят да спестяват. Проучване от WisePiggy.com от май установи, че дори и сред американските домакинства, които печелят по 100 000 долара или повече за година, при 27% липсва фонд за черни дни със стойност, колкото разходите за три месеца. Освен това, едно проучване през миналата година установи, че около една трета от американците, които печелят най-малко 75 000 долара годишно живеят от заплата до заплата.

В сравнение с родителите си младите хора са в по-добро положение при намиране на по-добра работа за спестяване. Две трети от поколението на хилядолетието, хората на възраст между 18 и 35 г., казват, че имат известни спестявания, скътани в банки. Но едва 20% биха били в състояние да харчат шест месеца без допълнителни приходи. Следват ги хората на възраст между 36 и 51 г., от които 24% са с такива възможности. Въпреки че като цяло индивидуалните спестявания са под средното равнище, проучването показва, че през юни е отбелязан 25 месец поред, в който американската финансова сигурност се подобрява. Докато мъжете заявяват, че за 28-ми месец поред чувстват повишаване във финансовата си сигурност, жените са на такова мнение, но само за период от 16 месеца.

#несигурност #спестяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници