Мини болид на ток ще мери сили на европейско състезание Шел екомаратон в Лондон

Мини болид на ток ще мери сили на европейско състезание Шел екомаратон в Лондон
БГНЕС
A A+ A++ A

Мини болид, разработен от студенти и преподаватели от Русенския университет, ще представя България в европейското състезание Шел екомаратон в Лондон.

Електромобилът ще се състезава в категорията за прототипи на електрическа енергия, предаде БГНЕС. Това е третото участие на болида на състезание, като през 2014 и 2015 г. надпреварата се проведе в Холандия. Сега за първи път ще бъде на нова писта в Лондон, което поставя сериозни предизвикателства пред участниците.

Русенският болид ще се управлява от две дами, които и преди са били зад волана му. Докторантът в РУ Илияна Минковска сподели, че управлението е изключително лесно. Газта се подава ръчно от волана, а на краката има само спирачки. Единственото неудобство е стойката на пилота, тъй като той е изцяло в легнало положение. Спецификата при управлението е, че трябва да се кара на максимална газ и да се използва максимално инерцията на автомобила. Не е желателно използването на спирачки, те са само за краен случай, обясни Минковска.

Тази година има новости в автомобила - нов разработен контролер, който да пести повече енергия, за да се измине по-голямо разстояние с по-малък разход на енергия; разработена е нова предавка, използвани са нови материали; разработена е и система за телеметрия, която позволява отдалечено да се следи разходът на енергия в реално време и по този начин да се коригира скоростта и пилотирането на автомобила. Максималната скорост, която болидът е развил миналата година, е била около 36 км, но състезанието няма такава цел. Целта е да се минат максимално километри с минимално количество енергия. Миналата година русенският отбор е достигнал 216 км за един киловат енергия. Новата писта, която е по-сложна и непозната, с по-остри завои и определени наклони, е предизвикателство и никой не може да каже какво ще бъде представянето, коментира Илиев.

Състезанието ще бъде в две категории – за автомобили градски тип, които са оборудвани за по-лошо време с чистачки и светлини, и за прототип с електрическо задвижване, който може да се движи само при добро време.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници