Трима директори на „Литекс комерс“ в ареста за „захарната афера“

Трима директори на „Литекс комерс“ в ареста за „захарната афера“
Пламен Марков (на снимката) обясни, че организаторът, който координирал и ръководел групата, е Милко Талев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима от изпълнителните директори на „Литекс комерс“ са извършителите на ДДС измамите в тъй наречената „захарна афера“, обяви говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков.

Сред извършителите е и синът на Гриша Ганчев - Данаил. Другите двама изпълнителни директори са Милко Димитров и Камелия Мирчева, предаде БГНЕС.

На този етап разследващите преценили, че според събраните данни в престъпната група са участвали шестимата, които бяха задържани в четвъртък, а останалите само са помагали.

Освен изпълнителните директори на „Литекс комерс“ това са Милко Талев, племенникът му Ивайло Талев и Тодор Симеонов.

Пламен Марков обясни, че организаторът, който координирал и ръководел групата, е Милко Талев. Той е човекът, който е бил посредник в търговията със захар.

Според прокуратурата той организирал доставката от заводите в Бургас и Девня. Това са два от четирите завода на „Литекс комерс“, които са били основно включени в дейността на групата.

Захарта от тези заводи се продавала на реални купувачи, а задачата на Милко Талев била да осигури транспортни фирми, които да превозват продукта без фактури. Той влизал в контакт с купувачите, които превеждали парите по сметка на дружество, контролирано от Милко Талев.

Всъщност в схемата са замесени множество търговски дружества, но основно място имат три – и трите контролирани от Милко Талев.

Сметките в банката били контролирани от служител на финансовата институция, който бил в топла връзка с Милко Талев и имал за задача непрекъснато да следи движението по сметките.

В момента, в който парите постъпели по сметките, Милко Талев докладвал на някой от изпълнителните директори на „Литекс комерс“, после той самият или неговият племенник теглели парите, за да ги занесат кеш на някой от изпълнителните директори.

Така от 10-12 доставки на месец са фактурирали една-две. За останалите се изготвяли фалшиви фактури на кухи дружества. Така, от една страна, не се плаща ДДС, а от друга страна, сделките не се осчетоводяват и не се отразяват в крайния баланс на дружеството.

Досъдебното производство е образувано на 2 май, използвани са СРС-та. Най-вероятно е започнало още през февруари, защото обвинението е за продължаваща престъпна дейност през февруари–март и април.

Щетата от укриването на данъци от държавния бюджет за по-малко от два месеца е 200 000 лв. Все още се проучва месец април, тъй като за него данъчният период не е приключил.

Не стана много ясно как точно е започнала операцията.

Пламен Марков посочи единствено, че тя е в резултат на „оперативна информация от МВР в близко минало време“.

Той обясни и че за да започнат работа служителите, не е задължително да има подаден сигнал.

Пламен Марков потвърди и информациите, че групата е имала намерение да купува и внася у нас захар от страна от ЕС, граничеща с Украйна, в близост до Чернобил.

Подготовката е била в ход, но захар не е била внасяна и това си е останало само намерение.

„И на шестимата ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, казаха от прокуратурата.

Гриша Ганчев не е бил разпитван по делото за ДДС измами след акция „Захар“, която НАП и ГДБОП проведоха в четвъртък.

Прокурорите обаче не изключват Гриша Ганчев да бъде разпитан на по-късен етап от разследването. По-рано е петък бизнесменът, чийто син бе задържан след специализираната операция, бе в ГДБОП.

Гриша Ганчев престоя там не повече от 15 минути, а след това запази мълчание.

Преди това бизнесменът заяви, че обвиненията са „спекулации и кьорфишеци“. Според него е нормално службите да започнат разследването си от „Литекс комерс“, тъй като неговият бизнес е най-големият в страната в този сектор.

Гриша Ганчев допълни, че се знае кой стои зад данъчните измами в бизнеса със захар. По думите му това са „разни пловдивски, софийски и карнобатски фирми“. Той добави, че е предал списъка с фирмите, на когото трябва.

#ГДБОП #НАП #Чернобил #захар #Тодор Симеонов #Ивайло Талев #Милко Талев #Милко Димитров #Пламен Марков #специализирана прокуратура #ДДС измами #Гриша Ганчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници