Депутатите все пак настъпиха настъпиха българите зад граница - максимум 35 секции в страна в чужбина на изборите

Депутатите все пак настъпиха настъпиха българите зад граница - максимум 35 секции в страна в чужбина на изборите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание прие на първо четене последните предложения за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ и отхвърли всичките други 6 предложения. Очаквано, дебатите продължиха над 3 часа преди гласуването.

Законопроектът на управляващите предвижда максималният брой секции в чужда страна да е 35. На територията на ЕС места за гласуване ще се разкриват в дипломатическите ни представителства и навсякъде, където има подадени поне 60 заявления за гласуване. В Европа само на две места на предишните избори имаше над 35 секции - във Великобритания и в Испания.

В страни извън ЕС освен поне 60 заявления, ще е нужно и изрично решение на ЦИК къде точно да се намират избирателните секции. Това ще става след предложение на посланиците и консулите на България, които ще съобразяват какво е разпределението на българското население на територията на съответната страна и какво да е разстоянието между секциите. Окончателното решение ще е на ЦИК. То поне ще подлежи на съдебен контрол - ще може да се обжалва пред ВАС.

Гласуваха 111 "за", 35 "против", 11 се въздържаха. Законът подкрепи депутатите от ГЕРБ, БДЦ, Патриотичния фронт, и част от Реформаторския блок и от "Атака". Против бяха БСП, ДПС и депутатите от ДСБ.

Предложенията на Радан Кънев и Георги Кадиев, всъщност идентични предложения на българите в чужбина, пратени през омбудсмана Мая Манолова, бяха категорично отхвърлени. Едва 8 бяха "за" предложението на Кадиев, 22 за Кънев, ГЕРБ, БСП, ПФ, БДЦ и "Атака" гласуваха заедно "против" - два пъти съответно по 106 и 110 гласа, а ДПС се въздържаха.

Този законопроект предвиждаше разкриване на автоматични секции там, където на предишни избори са гласували поне 100 души, намаляване на броя на заявленията на 40 и отпадане на ограничението за брой секции в една държава. Както и създаване на район "Чужбина".

И останалите 4 законопректа - на АБВ, БСП, ДПС и БДЦ - не получиха подкрепа в зала. Те предлагаха разнообразни теми, предъвквани вече хиляди пъти в дебатите по Кодекса и отхвърлени, като майчиният език за ДПС и блокирането на електронното гласуване за БСП.

Дебатите протекоха почти идентично с тези във водещата правна комисия. Основният обсъждан законопроект бе този на ГЕРБ. Първи срещу промените очаквано скочиха от ДПС, тъй като секциите в Турция на последните избори бяха много над сега позволените 35 - 104. Така техните гласоподаватели са най-засегнати от предложенията, които ПФ призна, че са именно срещу Движението.

"Този законопроект по дефинитивен начин лишава всички български граждани там от правото им да гласуват", каза Четин Казак.

Бившият лидер на ДПС и сегашен на ДОСТ Лютви Местан също се изказа - "Ще ударим само турците, като ще намалим секциите 4 пъти. Никакви демагогски измишльотини няма да снемат тази жестоко правдива оценка, защото обектът на закона, както и субектът на избирателното право, не са териториите, а гражданите", каза той в типичния си стил.

"Ако приемем вашето твърдение, че секциите в Турция са 104, аз ще ви питам защо е имало 104 секции плюс, като логиката и аргумента ми е следния - на едни от последните избори гласувалите за 64-65 хил, почти толкова, колкото е българското присъствие в Лондон. Да, колко от тях са гласували - българите в Лондон сигурно казват - да, ние 20% гласуваме, останалите не можахме да се наредим на опашката. Много има и в Испания. Не смея да казвам какво е числото в САЩ. Но виждате, че тях не можем да ги привлечем. Та моето питане е такова - защо секциите бяха със 104 повече?", репликира го шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Повече са били секциите, защото повече са гражданите. Не можете на териториален принцип да лишавате индивида. Това наистина е престъпно и историята ще ви осъди за това", отговори Местан.

Димитър Делчев от ДБГ коментира, че е останала сянката от факта, че в ЕС българите могат да гласуват само в дипломатически представителства, но отбеляза успехът от първите промени с въвеждането на електронното гласуване. Тук се включи възмутеният правист на БСП Чавдар Георгиев:

"Вие ни налагате един американски модел и една американска практика, които заедно с президентските си избори правят референдуми дали да се разрешат гей браковете или да ходят гейовете в казармата. България си има собствена парламентарна и изборна традиция. Не се гордейте, че прокарахте отново електронното гласуване, то е абсолютно противоконституционно. Такива форми има само в държави, в които не се изисква тайна на гласуването."

Всъщност тайната на вота е също толкова задължителна в тези държави, както и в България.

"Вашето недоверие, че технологиите не могат да го гарантират, е ваш проблем. А това е доказано, щяхте да го видите, ако бяхте идвали на срещите. БСП са рекордьор по сваляне на правителства. Друга партия не може да си представи колко пъти са сваляни ваши правителства. Вас за това ви е страх", отговори Делчев.

Казак отново се включи в дебата, за да даде присъда на ГЕРБ - "Българските граждани ще проумеят, че подобно управление не съвпада с европейската посока на България и ще ви отрекат на едни следващи избори."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък отклони темата към най-старото предложение на ГЕРБ, което Бойко Борисов обеща преди месеци при среща с българи в Лондон - МИР "Чужбина".

"Българската нация на момента живее на различни места, изключително важно е запазването й като общност. И прилагането на сегашния закон доведе до създаване на ядра на българската диаспора, които досега нямаше. И поиска равно представяне с 32-ри МИР "Чужбина", и динамичен мандат . т.е. броят народни представители от един район да зависи от гласуващите в него, не от записаните във "фалшивите списъци". Което според него ще увеличи и активността", каза Кънев.

 

 

#Народно събрание #Изборен кодекс #ГЕРБ #Лютви Местан #ДПС #ДОСТ #Четин Казак #АБВ #БСП #БДЦ #електронно гласуване #Радан Кънев #Георги Кадиев #избори #секции #ЦИК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »