Вежди Рашидов: Трябва да запазим паметника на Бузлуджа

Вежди Рашидов: Трябва да запазим паметника на Бузлуджа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде запазен като паметник и да се съхрани като такъв, но първо трябва да се удостовери неговата собственост. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия. Рашидов беше категоричен, че правителството не е отпуснало средства за Бузлуджа, но се е събрала работна група, която да обсъди как може да се съхрани паметта.

Според министъра на културата паметници на културата не трябва да се събарят и да се рушат. Това каза той в отговор на запитване на депутата от Реформаторския блок Иван Иванов.

"Ако днес не бяха съборили някой демократ и днес са тези демократи най-активни, които раснаха в станциите на ЦК, да не си отварям устата, бяха приближени на семейството на другаря Живков. Аз не съм бил. И днес са демократи и са точно от Реформаторския блок една част от тях. Те почиваха в станциите на ЦК, а аз от сиропиталище чиракувах на бащите им. Зетове на разни...на генерали от КГБ, ченгета, а сега крайни демократи. Аз какъв да бъда тогава", попита Вежди Рашидов.

Все пак министър Рашидов отчете, че у нас се строят прекалено много паметници:

"В България всеки починал творец и артист има паметник в квадрат от четири. Аз хвърлих европейски пари да направя най-хубавия некропол в България, това е много хубав музей и около него какво ли не - на един му светят очите, на друг му седят краката, едни държи самарско знаме, един летец, един лъв лежи, гробът на Вазов, долу е един орел и един парашут. Недейте събаря нищо, не събаряйте мавзолея. Днес щях да късам билетчета. Днес щях да направя Мадам Тюсо и да изкарам за бедната култура пари", допълни Рашидов.

Депутатите от културната комисия приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.

#паметник #Бузлуджа #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници