Богомил Манчев: За България най-изгодният вариант след решението на Арбитражния съд е да се изгради АЕЦ „Белене“

Богомил Манчев: За България най-изгодният вариант след решението на Арбитражния съд е да се изгради АЕЦ „Белене“
Инж. Богомил Манчев / БГНЕС
A A+ A++ A

За България най-изгодният вариант след решението на Арбитражния съд е да се изградят и АЕЦ „Белене“, и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това коментира пред журналисти председателят на Българския атомен форум и изпълнителен директор на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев в рамките на ядрената конференция на Булатом. Добре е да се осъществят и двта проекта, без държавни гаранции и обвързване с цената на тока, каза той.

Богомил Манчев е категоричен, че площадката на Белене е най-добре устроена, а проектът продължава да е конкурентен. По негови изчисления цената на АЕЦ „Белене“ ще е около 10,5 млрд. евро общо за двата 1000-мегаватови реактора. Тази цена може да се окаже и по-ниска в сравнение с първоначалните разчети, заради спада на рублата. Всичко е въпрос на преговори с руската страна, обясни Манчев, като допусна и вариант, че преговори може да се водят, независимо от решението на Арбитражния съд. Най-добре е да се договорим с руснаците извънсъдебно и оборудването да се ползва, каза той.

По-рано в интервю за 3eNews изпълнителният директор на Риск инженеринг каза, чепроектът може да се случи, ако бъде предложен на „Росатом“ като частен инвеститор. В тази връзка той обясни, че руската корпорация вече развива подобен частен проект в Турция (АЕЦ „Аккую“) и „защо да не бъде развит и втори проект в България, при положение, че си го финансира. Да не би в Турция да има държавна гаранция?“, каза той.

В този смисъл Манчев уточни, че „Росатом“ би могла да има интерес да построи и експлоатира АЕЦ „Белене“, а след това да продава част от произвеждания ток на свободния пазар.

Има и друг вариант – препродаване на произведеното оборудване за централата, но единствената възможност е да бъде продадено на Росатом. Ние сме единствената страна, която не произвежда оборудване, но продава такова, вметна експертът.

По думите му с технологията, предвидена за АЕЦ „Белене“, в момента се строят централи в три държави - Иран, Индия и Йордания. С цел да няма спекулации, експертът обясни, че оборудването, произведено и предназначено за АЕЦ „Белене“, не става и не може да се използва за изграждане на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“, заради различната технология от една страна и заради процедурата по одобрение и лицензиране, която ще трябва да стартира отначало.

Припомняме, че тази сутрин бе съобщено, че Арбитражният съд в Женева е осъдил България да плати поръчаното, но невзето оборудване на АЕЦ „Белене“. Стойността му според българската страна е 550 млн. евро. Руската страна посочва сумата от 650 млн.евро. Разликата от 70 млн. лв., както стана ясно, идва от това, че българската страна не включва отсъдените от арбитража лихви.

#АЕЦ "Белене" #Манчев #"Росатом"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници