Предлагаме на Русия съвместни производства в областта на високите технологии и корабостроенето

Предлагаме на Русия съвместни производства в областта на високите технологии и корабостроенето
Снимка: Министерство на икономиката
A A+ A++ A

Организиране на съвместни българо-руски производства на високотехнологични изделия и такива с голяма добавена стойност, които да се реализират на пазарите в Русия, ЕС и в трети страни. Това предложи министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещна с министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров по време на 20-я юбилеен Петербургски международен икономически форум, който се провежда от 16 до 18 юни в Санкт Петербург, Русия, съобщи пресцентътът на икономическото министерство.

Двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на взаимната търговия. "Готови сме да окажем съдействие за организиране на съвместни производства", увери министър Лукарски. По-конкретно той предложи съвместно производство на морски съдове и плаващи платформи.

Министър Лукарски информира руския си колега за резултатите от проведено заседание на работната българо-руска група по корабостроене и изтъкна, че страната ни е заинтересовани българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи с руската страна. Министърът на икономиката постави и въпросът за възстановяване на кооперираното производство на двигателни мостове за „Камаз“ в България.

Двамата министри се съгласиха, че едно от перспективните направления за развитието на двустранното сътрудничество с Русия е това на регионално ниво. Обсъдени бяха начините за изпълнение на споразумението за взаимна търговия между субекти на Руската федерация по региони и България. Отбелязано бе, че за двете държави тази тема е особено важна за постигане на икономически растеж.

Министър Лукарски също така изтъкна необходимостта от по-пълноценно използване на възможностите на българския Център на промишлеността в Москва, чрез който могат да бъдат организирани повече съвместни бизнес форуми и участия в изложения.

#Лукарски #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници