Очаквано: Прокуратурата на Ердоган притисна лидерите на опозицията

Очаквано: Прокуратурата на Ердоган притисна лидерите на опозицията
БГНЕС
A A+ A++ A

Главната прокуратура в Анкара започва наказателното преследване на лидерите на Народно-републиканската партия /НРП/ и на Демократичната партия на народите /ДПН/, 11 са преписките с обвиненията срещу тях.

Кемал Кълъчдароглу и Селахатин Демирташ, както и депутатът от НРП Левент Гьок, са обвинени в клевета и обида на президента Реджеп Ердоган, и в предумишлено опозоряване на турската нация, на държавата, на парламента и на правителството. Доказателствените материали по всяко от обвиненията са изложени в отделни преписки, за които политиците ще дават показания.

Разследването ще се води по разпоредбите на турския Наказателен кодекс и по Наказателно-процесуалния такъв. Те ще продължат работата си като депутати, но със свален имунитет и ще бъдат съдени само за престъплението, поради което той им е отнет. Окончателното прекратяване на депутатските правомощия ще стане с решение на Общото събрание на парламента след произнасянето на присъдите им, както гласи поправката в чл.84 от конституцията на страната.

Други 117 преписки със същите обвинения също са получени в Главната прокуратура. Те са срещу лидера на Партията на националното действие /ПНД/ Девлет Бахчели, срещу съпредседателката на ДПН Фиген Юксекдаг и още 57 депутати от опозицията.

Общо 152 депутати, обвинени в 799 престъпления срещу държавата, ще бъдат дадени на съда с искане да бъдат отнети имунитетите им. Сред тях са независимата представителка на Анкара Айлин Назлъака, 29 от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, 57 от основната опозиционна НРП, 55 от прокюрдската ДНП и 10 от ПНД.

Престъпленията на хората на Демирташ са изложени в рекордните 511 преписки, следвани от 211 за групата на Кълъчдароглу, 50 на ПСР и 23 на ПНД. Днес домът на съпредседателката на ДНП Фиген Юксекдаг в Истанбул е бил обискиран от екипи на дирекцията за борба с тероризма и спецчасти с подкрепата и на полицейски хеликоптер. В официално изявление на партията се посочва, че упражненият полицейски натиск върху депутатката от югоизточната провинция Ван е акт на насилие и беззаконие, който трябва да бъде разследван и осъден.

Според съобщението на полицейската дирекция проведената специализирана операция днес в 9 района на Истанбул е била насочена срещу участници в неразрешени от властите демонстрации, както и срещу заподозрени в съучастие с терористични групировки, обучавани в Сирия за бомбени удари и завърнали се в Турция за планирани атентати.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници