Лавров: Искат за наша сметка да "закърпят" трансатлантическата дисциплина

Лавров: Искат за наша сметка да "закърпят" трансатлантическата дисциплина
БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една държава в света не може да претендира да решава сама съвременните международни проблеми, каза руският външен министър Сергей Лавров пред депутатите от Държавната дума, предаде ТАСС.

"Днес международните отношения преживяват преломен момент, свързан с продължаващото формиране на нова полицентрична архитектура", каза той. Това е обективна тенденция, която "отразява културно-цивилизационното многообразие на съвременния свят, появата и укрепването на нови центрове на влияние, естественото желание на народите сами да определят своето бъдеще", продължи Лавров.

На фона на изострянето на терористичната заплаха, на задълбочаването на регионалните конфликти, на нестабилността в световната икономика все по-отчетливо се усеща стремежът на нашите партньори на Запад начело със САЩ по всякакъв начин да получат глобална доминираща позиция, заяви руският външен министър. Събитията от последно време показаха илюзорността на подобни замисли. Очевидно е, че нито една държава, дори и най-мощната, нито една група страни не може да претендира да решава световните проблеми, подчерта той.

Лавров отбеляза по-конкретно опитите на Запада да подкопае позициите на Русия на енергийните и оръжейните пазари. "Виждаме продължаващи опити да ни оказват натиск, да водят антируска кампания с цел да ни заставят да се откажем от принципните нравствени подходи по проблемите на световното устройство. Налице е желание за наша сметка да "закърпят" трансатлантическата дисциплина, да подкопаят позициите на Русия като конкурент" на тези пазари, каза той.

Ние нямаме намерение да се въвличаме в конфронтация, каквато ни натрапват, нито със САЩ, нито с НАТО, нито с ЕС, подчерта министър Лавров.

#Лавров #конфронтация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници