Брюксел: Турция не е направила достатъчно, за да получи безвизов режим от 1 юли

Брюксел: Турция не е направила достатъчно, за да получи безвизов режим от 1 юли
БГНЕС
A A+ A++ A

Турция трябва да направи повече, за да отговори на условията на ЕС за получаване на безвизов режим за гражданите й в рамките на споразумението за мигрантите, чиито краен срок е на 1 юли, съобщиха от Еврокомисията.

„По отношение на визовата либерализация Турция все още не е изпълнила основни моменти от пътната карта, така че визовите изисквания за турски граждани да бъдат премахнати”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Турция постигна напредък през последните седмици, но все още не е изпълнила всички необходими критерии, за да получи отмяна на визите за турски граждани при пътувания в Шенгенското пространство, се посочва в публикувания днес доклад на Евроейската комисия, цитиран от АФП.

След предишния доклад, публикуван през май, напредъкът продължи, изтъкна Европейската комисия. Но Турция трябва да изпълни оставащите критерии, определени в пътната карта, подчерта еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Турция разчиташе на въвеждане на безвизов режим от 1 юли 2016 г. в рамките на споразумението за ограничаване на миграционния поток към ЕС през турска територия. Но Брюксел настоява, че Анкара трябва да изпълни всички съгласувани преди това 72 изисквания на ЕС, включително смекчаване на закона за борба с тероризма. Според Брюксел този закон дава на правителството и на специалните служби прекомерни пълномощия, нарушаващи основните свободи на гражданите, отбелязва ТАСС.

Като цяло по оценка на Европейската комисия прилагането на споразумението за миграцията е успешно. Комисията отбелязва, че значително е намалял броят на мигрантите, достигащи незаконно Европа през Егейско море.


#Турция #безвизов режим #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници