Политолози: БСП и АБВ да опитат да излъчат обща кандидатура за президент

Политолози: БСП и АБВ да опитат да излъчат обща кандидатура за президент
БНР
A A+ A++ A

БСП и АБВ трябва да спрат с взаимните нападки и да направят всичко възможно да излъчат обща кандидатура за държавен глава. Това посочиха политически анализатори на дискусия, посветена на президентските избори и предизвикателството пред левицата. По този начин, според тях, би могъл общият кандидат на левицата да стигне до балотаж.

Подобно мнение изрази и лидерът на АБВ Георги Първанов. "Ще сгрешим, ако насочим стратегическия удар в тази кампания взаимно, един срещу друг в лявото пространство. Не е достатъчно само широка лява коалиция. Това е необходимото, но не достатъчно условие. Затова АБВ създава някакви партньорства, надявам се трайни, значими, поне с част от партиите от центъра".

Сред политическите експерти се наложи и мнението, че по-големи шансове да стигне до балотаж би имал кандидат, подкрепен от по-широка лявоцентристка коалиция. Според тях не бива и да се смята, че ГЕРБ е предизвестения победител в предстоящите президентски избори, дори и лидерът на партията Бойко Борисов да бъде кандидатът за държавен глава. Вотът обаче ще бъде изключително важен за бъдещето на левицата в страната, обединиха се те.

В този кратък период от време, който остава до възможната дата, едва ли могат да се лансират нови кандидатури, но ви говоря за хора, които са непознати за обществото и няма време да станат познати, обясни политологът и преподавател в НБУ професор Антоний Тодоров.

Закъснелите кандидатури обаче създават една специфична ситуация на взаимно дебнене, а това, че Борисов е казал, че няма да се кандидатира, не значи, че няма да се кандидатира – може в един момент да го реши, ще намери начин да го обясни и влюбената в него публика ще го преглътне, допълни професорът.

Трябва да има много силна кандидатура от ляво, подчерта Тодоров, като посочи, че той трябва да бъде порядъчен човек, който в социално чувствителен, както и категорично проевропейски настроен, но не антируски, а също така и да бъде патриот, но не националист или популист.

Ситуацията се е развила така, че колкото по-натам, то толкова по-вероятно ще става Борисов да се кандидатира лично, съгласи се и Васил Тончев, директорът на агенция "Сова Харис".

Лявото в България го има, но лявото няма своето адекватно политическо представителство и извоювано място, така че да застане стабилно на политическата сцена, подчерта Тончев.

Дискусията е организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

#БСП #АБВ #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници