Италианската UniCredit удря четиригодишно дъно, дългият период на спад буди загриженост

Италианската UniCredit удря четиригодишно дъно, дългият период на спад буди загриженост
БГНЕС
A A+ A++ A

Акциите на италианската UniCredit Banca търпят значителни загуби, тъй като паднаха до най-ниските равнища от 4 години, а следващият изпълнителен директор ще се сблъска с трудности при подпомагането на капитала и проточилият се процес на спад може да е индикатор за разногласия в управителното тяло на банката, съобщи агенция "Блумбърг". Акциите паднаха с 2,7% до 2,32 евро за дял в 11.35 часа на борсата в Милано и достигнаха най-ниската си цена от юли 2012 година насам.

Миналия месец 60-годишният изпълнителен директор Федерико Гизони се съгласи да се оттегли, така че нещата да поеме негов наследник, който да укрепи капиталовите буфери, вероятно чрез продажба на активи или нови наличности. Новият изпълнителен директор на UniCredit  ще бъде изправен пред трудната задача да заздрави капиталовите позиции, докато се опитва да избегне снижаване на рентабилността или намаляване на концентрацията, написаха аналитиците в Бъркли Марта Бастони и Роит Чандра-Раджан. Продажбата на най-доходните инвестиции на банката „би решила повечето от опасенията относно капитала, но рентабилността ще пострада значително”.

Миналата седмица бордът на банката се събра, за да обсъди типа мениджър, нужен за длъжността, процес, който може да отнеме две седмици, според запознати източници. Това може да е знак, че има „недостатъчно единодушие сред акционерите”. UniCredit   се срина с около 54 процента тази година, и стана трета в дъното на класацията на Блумбърг. Акциите загубиха около 82 процента от стойността си откакто Гизони пое поста през септември 2010 година, спадайки всяка година, с изключение на една. При UniCredit съотношението цена-ценна книга е 0.28, показател за цената на акциите спрямо стойността на активите в банковия баланс. Най-близкият й италиански съперник Intesa Sanpaolo SpA е със съотношение 0.70, а испанската Banco Santander SA е с 0.63, предаде БГНЕС.

До два месеца UniCredit ще избере нов главен изпълнителен директор, заяви председателят Джузепе Вита в интервю за в. „Ил сола 24 оре”, отпечатано в петък. Той посочи, че е важно кандидатът да има опит като банкер, а произходът му не е важен.

Запознати с текущия процес на промени на върха в UniCredit вече отбелязаха, че вероятните наследници на Гизони са Марко Морели – ръководител на италианския клон на Банк ъв Америка, и главният изпълнителен директор на Mediobanca Алберто Нейджъл. Други кандидати включват Андреа Орсел – шеф по инвестиционно банкиране на UBS Group AG, най-високопоставеният служител на Дойче банк в Италия Флавио Валери, ръководителят на поделение на Credit Agricole SA Джампиеро Майоли, главният изпълнителен директор на Cassa Depositi e Prestiti SpA Фабио Галия и бившият шеф по инвестиционно банкиране на УниКредит Жан-Пиер Мюстие.

Стратегическият план на Гизони от ноември месец беше разглеждан от някои инвеститори като недостатъчно амбициозен, за да даде тласък за изваждане на банката от състоянието й на един от най-слабо капитализираните кредитори в Европа. Впоследствие той няколкократно изключи продажба на акции и вместо това се съсредоточи върху подобряване на печалбите, отнемане на активи и намаляване на разходите. Според най-новия бизнесплан, компанията обяви съкращаването на хиляди работни места и намали целевата си печалба за 2018 година на 5,3 милиарда евро (6 милиона долара) от сегашните 6,6 милиона евро.

Показателят на UniCredit, измерващ финансовата й стабилност, спадна до 10,5 процента в края на март от 10,7% три месеца по-рано. Сред възможностите за подсилване на капиталовите буфери се обмисля продажбата на дял в он лайн брокера FinecoBank SpA и ревизия на авоарите в Полша и Турция. Засега не е взето решение и промяната на върха може да се отрази на резултата. Аналитиците на Баркли смятат, че продажбата на дялове в Турция, Италия и Полша може да подсили съотношението CET1 докъм 12,1 процента, но може също да ограничи възвращаемостта на собствен капитал, белег за рентабилност, на 5,6% през 2018 година от 7 процента. „Смятаме, че ще е трудно за наличностите да се държат в съответствие с пазара, като се имат предвид продължаващите опасения относно управлението, капитала и доходността”, казват аналитиците.

#UniCredit #спад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници