Посланикът на ЕС в Турция подаде оставка след спор за мигрантското споразумение и визите. Анкара категорична - няма да промени антерористичните си закони

Посланикът на ЕС в Турция подаде оставка след спор за мигрантското споразумение и визите. Анкара категорична - няма да промени антерористичните си закони
Премиерът Бинали Йълдъръм категорично изключи промяна на антитерористичното законодателство. / БГНЕС
A A+ A++ A

Ханс Йорг Хабер, ръководител на делегацията на ЕС в Турция, подаде оставка след като негови думи за споразумението с Анкара относно мигрантите бяха определени от турските власти като неуместни, предаде АФП.

„Потвърждаваме, че посланикът подаде оставка”, казаха пред АФП от представителството на ЕС. Германският дипломат е бил извикан в турското външно министерство през май и е бил официално уведомен за недоволството на Анкара. Оставката идва на фона на обтегнатите отношения между Анкара и Брюксел във връзка с настояването на турския президент Реджеп Ердоган турските граждани да пътуват без визи в ЕС.

„Никой посланик няма право да унижава народа на страната, в която се намира, или да заявява нещо по отношение на нейния президент. Това е правило номер едно на дипломацията”, беше написал в Туитър ексминистърът по европейските въпроси на Турция Волкан Бозкър.

Едно от 72-те условия от споразумението, сключено на 18 март между Турция и ЕС, предвижда безвизово пътуване на турските граждани в ЕС срещу смекчаване в турското антитерористично законодателство.

Турция никога няма да промени антитерористичните си закони, дори това да означава провал на споразумението с ЕС за осигуряване на безвизово пътуване за турци в Европа. Това заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

Турция и ЕС обсъждат визовата либерализация от 2013 г. и през март се договориха за премахване на визите тази година в рамките на споразумението за спиране на бежанския наплив от Турция към ЕС. Брюксел обаче настоява, че преди това Анкара трябва да реформира строгите си антитерористични закони.

Турското правителство заяви, че не може да изпълни това условие, тъй като страната трябва да се справи с насилието, свързано с кюрдския конфликт. Турският премиер Бинали Йълдъръм категорично изключи такава възможност. Утре Брюксел трябва да оповести втория си доклад как Турция изпълнява споразумението за мигрантите.

Йълдъръм заяви днес още, че Турция няма да допусне сътрудничество с терористични организации в Сирия, макар да подкрепя ръководената от САЩ коалиция за борба срещу "Ислямска държава" (ИД).

Анкара и Вашингтон от дълго време имат разногласия заради ролята на подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски милиции. Според Турция сирийските кюрдски сили са терористична организация и са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК). САЩ разглеждат сирийските кюрдски бойци като ключов партньор в борбата срещу ИД.


#Бинали Йълдъръм #Турция #ЕС #антитерористичното законодателство #сирийските кюрди #САЩ #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници