Депутати на СИРИЗА призовават за легализирането на марихуаната

Депутати на СИРИЗА призовават за легализирането на марихуаната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

36 депутати на СИРИЗА призоваха за употребата на марихуана за лечебни цели във въпрос представен към гръцкия министър на здравеопазването Панайотис Курумблис.

Депутатите питаха министъра, какви действия възнамерява да предприеме, за да се отвори национален диалог по въпроса, като бяха представени данни от други европейски страни, където марихуаната е легализирана за пациентите.

Междувременно стана ясно, че македонските лекари вече може да преписват медикаменти, които съдържат 0.2 на сто тетрахидроканабинол - основната психоактивна съставка на марихуаната. Тези лекарства вече се намират във фармацефтичната мрежа на западната ни съседка.

"Това ще помогне на много македонски граждани, които се борят с тежки заболявания и които имат нужда от лекарства на билкова основа", каза директорът на македонската агенция за лекарства Мария Дарковска-Серафимовска. Тези медикаменти са предназначени предимно за пациентите с ракови заболявания, и страдащите от множествена склероза и епилепсия.

Те могат да бъдат закупени само, ако са предписани от лекар и има издадена рецепта за тях, уточни Серафимовска. "Тук не става въпрос за подмяна на медицинското обслужване", каза от своя страна здравният министър Никола Тодоров при приемането на закона при дебатите в парламента миналият месец.

БГНЕС припомня, че използването на марихуана за други цели остава забранено в Република Македония. Досега 13 държави от ЕС легализираха използването на марихуаната за медицински цели. Сред тях са - Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания.

 

 

#Гърция #марихуана #депутати #медицински цели #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници