ДАЕШ пое отговорност за кървавия атентат в Орландо, Обама свиква директорите на антитерористичните агенции в САЩ

ДАЕШ пое отговорност за кървавия атентат в Орландо, Обама свиква директорите на антитерористичните агенции в САЩ
БГНЕС
A A+ A++ A

„Ислямска държава“ чрез своята новинарска агенция „Амак“ съобщи, че поема отговорността за стрелбата в гей-клуба в американския град Орландо, щата Флорида, предаде Reuters.

„Въоръженото нападение, което целеше гей-клуба в град Орландо, което остави повече от сто души мъртви или ранени, бе извършено от наш боец“, пише в съобщение на „Амак“.

Стрелецът бе идентифициран от медиите като Омар Седики Матийн, американски гражданин от афганистански произход, на 29 години. Оказа се, че американските служби имали информация за него и за интереса му към радикалната групировка.

Омар Матийн не е имал криминално досие и е бил роден в Ню Йорк през 1986 в афганистанско семейство. Според силите на реда той се е заклел във вярност на „Ислямска държава“ преди да извърши най-кървавото масово убийство в историята на САЩ, пише The New York Post.

„Матийн се е заклел във вярност на „Ислямска държава“, заяви конгресменът от Демократическата партия Адам Шиф. Той добави, че времето и целта на нападателя не са били случайни. „Фактът, че стрелбата е била извършена по време на Рамазана и че водачите на „Ислямска държава“ в сирийския град Ракка са призовавали за нападения и че целта е била гей-общността, и ако е точно твърдението на полицията, че стрелецът се е заклел във вярност на „Ислямска държава“, сочи, че това е било терористично нападение, вдъхновено от „Ислямска държава“, заяви Шиф.

„Все още се установява дали нападението е било водено от „Ислямска държава“. Убеден съм, че ще научим много в следващите часове и дни“, добави той.

Омар Седики Матийн е действал сам и бе убит по време на престрелка с полицията. Малко преди да извърши атентата той е обявил на спешния телефон 911, че се заклева във вярност към терористичната групировка „Ислямска държава”, според Си Ен Ен и Ен Би Си.

Президентът на САЩ Барак Обама ще проведе в понеделник среща с ръководството на основните антитерористични агенции на страната във връзка с разследването на терористичния акт в град Орландо, предаде РИА Новости.

Президентът, както и вицепрезидентът Джо Байдън ще проведат съвещание, на което ще присъстват директорът на ФБР Джеймс Коми, министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън, директорът на националния антитерористичен център Николас Расмусен и първият заместник-генерален прокурор Сали Йейтс. „Те ще предоставят информация за разследването на нападението в Орландо“, пише в съобщение на прес-центъра на Белия дом.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди в неделя като "акт на терор и омраза" най-масовото убийство със стрелково оръжие в историята на Съединените щати, при което загинаха 50 души в гей клуб във Флорида. "Нито един акт на терор и омраза не може да промени това, което сме", каза Обама по време на много кратка реч на живо от Белия дом. Именно тогава президентът обяви, че ФБР е започнала разследване за тероризъм.

Петдесет души загинаха, а още 53 бяха ранени при най-голямата масова стрелба срещу цивилни в историята на САЩ, която се случи в гей-клуб в събота. Извършителят Омар Матийн е обявил преди нападението своята лоялност към „Ислямска държава“. Барак Обама определи случилото се за терористичен акт“.

#ислямска държава #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници