Във Венецуела ще свалят президента

Във Венецуела ще свалят президента
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във Венецуела започва процедура за сваляне на президента Николас Мадуро. Това става, след като изборните органи приеха за валидни събраните 1,3 милиона подписа под петиция за референдум за отстраняването на държавния глава.

Това е първият етап от процедурата за сваляне на Мадуро, като след това трябва да бъде призната валидността на 200 хиляди подписа от петицията чрез сканиране на пръстови отпечатъци. 

Преди седмица в Каракас се отприщи масово недоволство, предизвикано от недостига на основни храни. Протестите, избухнали вечерта в четвъртък, продължиха цяла нощ.

Участниците скандираха антиправителствени лозунги, обявиха се против президента Николас Мадуро и освен оставката му поискаха да им се осигури храна, съобщава в.”Насионал”.

Повод за стихийните протестни акции стана инцидент с камион, натоварен с ориз и захар. Превозното средство било спряно от членове на Националната гвардия, които не му дали да стигне до магазина, където чакала опашка, а го пренасочили.

Това предизвикало всеобщо възмущение и хората започнали да викат „Искаме да ядем!”, „Гладни сме!”, „Отчаяни сме!”. Протестиращите излезли на един от столичните булеварди и спрели движението.
Националната гвардия и полицаи се опитали да разпръснат хората със сълзотворен газ. В отговор протестиращите започнали да замерят органите на реда с бутилки.

Икономическата криза, обхванала Венецуела през последните години, се дължи на проблеми в енергетиката. Заради продължителната суша хидроелектроцентралите не могат да работят на пълна мощност. Кризата е съпътствана от инфлация, безработица и стоков дефицит, в това число и на храни от първа необходимост.

Поради режима на икономии, служителите в бюджетната сфера работят само в понеделник и вторник. Експертите посочват, че ползата от антикризисните мерки на Мадуро е съмнителна. Държавните служители не спестяват разходи, тъй като и у дома си те ползват електроенергия, а затварянето на учрежденията парализира администрацията и държавата не е в състояние да функционира.

 

 

 

#Венецуела #Николас Мадуро #референдум #пръстови отпечатъци #сканиране #подпис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници