Ердоган отново се закани Турция да вземе реципрочни мерки срещу Германия заради резолюцията за арменския геноцид

Ердоган отново се закани Турция да вземе реципрочни мерки срещу Германия заради резолюцията за арменския геноцид
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново внуши на Германия, че страната му може да вземе реципрочни мерки на приетата от Бундестага резолюция за признаването на арменския геноцид от османските турци през Първата световна война. Ако Берлин не оттегли този документ, ще претърпи последствия, предупреди Ердоган преди да отпътува на посещение в Съединените щати.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново намекна, че Германия ще претърпи щети от влошаването на отношенията със страната му заради приетата от Бундестага резолюция за признаването на геноцида срещу арменците от османските турци през Първата световна война. Преди да отпътува за САЩ, Ердоган отказа да назове евентуални конкретни мерки, които Анкара ще предприеме срещу хода на Берлин да признае арменския геноцид.

"Първо Германия трябва да промени курса от тази погрешна стъпка с приемането на резолюцията за геноцида срещу арменците. Ако не го направи, ние ще направим оценка на ситуацията и последващите ни действия ще бъдат реципрочни. Ясно е, че отношенията ни няма да бъдат като преди в миналото. В Германия живеят между 3 млн. и 3.5 млн. турци. Нашите отношения ще продължат по един много по-внимателен и предпазлив начин", заявиЕрдоган.

Турция не признава, че нейните предшественици са провели геноцид срещу арменците в периода 1915-1918 г. Официален представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието заяви, че Анкара може да предприеме евентуални санкции в икономическата сфера. Германия е основен пазар за турските стоки, като за 2015 г турският износ за Федералната република е бил на стойност 13.4 милиарда долара.

 

#Турция #президент #Реджеп Тайип Ердоган #Германия #арменски геноцид #турци #Първа световна война #САЩ #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници