Либийската армия навлезе в бастиона на "Ислямска държава" в страната - град Сирт

Либийската армия навлезе в бастиона на "Ислямска държава" в страната - град Сирт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Либийската армия е влязла дълбоко навътре в бастиона на джихадистката групировка "Ислямска държава" в страната - град Сирт. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на генерал от силите на международно признатото правителство. От няколко седмици в родния град на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи се водят ожесточени боеве между либийските сили за сигурност и джихадистите.

Сили, лоялни на новото правителство на националното единство на Либия навлязоха в източните и южните покрайнини на град Сирт - бастион на терористичната групировка „Ислямска държава” в страната. Те са поели контрол върху един военен лагер, разкрива източник от силите за сигурност.

Военните бригади, базирани в западния град Мисрата, започнаха тяхната контраофанзива срещу бойците на „Ислямска държава” миналия месец, изтласквайки ги постепенно към крайбрежието. Сирт е роден град на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи.

Военните сили на подкрепяното от ООН правителство на националното единство се опитва да установи своята власт над съперничещите си политически и въоръжени фракции, откакто пристигна в Триполи през март.

След известно затишие в сраженията, боевете бяха възобновени в Сирт в сряда и силите на правителството влязоха в Сирт, превземайки военния лагер Такрифт. Освен това се появиха съобщения за завладени втори военен лагер и обиколен път, който върви южно от града.

Медицински източник от Мисрата съобщава за шест жертви от военните бригади и 30 ранени при сблъсъците с ислямистите.

 

 

#либийска армия #бастион #джихадисти #ислямска държава #Сирт #Мисрата #ООН #правителство #сражения #жертви #военни #крайбрежие #офанзива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници