Вишеградската четворка поиска помощ от ЕС за вътрешно разселените хора в Украйна

Вишеградската четворка поиска помощ от ЕС за вътрешно разселените хора в Украйна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Централна Европа поискаха ЕС да освободи средства, за да помогне на Украйна да се справи с все по-големия проблем с вътрешно разселените хора заради конфликта в Донбас, съобщи "Ройтерс".

В писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер лидерите на Чехия, Словакия, Унгария и Полша (т.нар. Вишеградска четворка) обясняват, че броят на вътрешно разселените хора в Украйна по данни към март вече е над 1.7 милиона души.

Полша, Словакия и Унгария граничат с Украйна и биха били най-засегнати от имигрантска вълна.
"Няма индикации, че конфликтът в Донбас ще бъде разрешен в близко бъдеще и че броят на мигрантите в рамките на Украйна е достигнал максимума си", гласи писмото.

Лидерите на страните от Вишеградската четворка искат ЕК да освободи средства от програмата за регионално развитие и защита, използвана и в Йордания и Ирак.

Парите биха помогнали на институциите в Украйна да се справят с проблема с нарастващия брой на бежанци и вътрешно разселени лица.

Страните от Източна Европа категорично се противопоставят на идеята за задължителни квоти за бежанци въпреки опитите на някои от по-големите държави в блока да се намали вълната от мигранти, търсещи убежище в ЕС – хора предимно от Близкия изток и Северна Африка.

 

 

#Централна Европа #ЕС #мигранти #Украйна #хора #Жан-Клод Юнкер #Вишеградска четворка #регионално развитие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници