Местан съзря "дългата ръка" на Москва зад препоръки на съда към регистрацията на ДОСТ

Местан съзря "дългата ръка" на Москва зад препоръки на съда към регистрацията на ДОСТ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лютви Местан вижда проруски сили зад решението на Софийския градски съд да не даде ход на делото за регистрацията на партията му ДОСТ. На пресконференция в парламента той посочи, че има и политически сили, които оказват натиск върху съда да не регистрира формацията му - крайните националистичски партии, ДПС и БСП.

Причината за спънките пред ДОСТ била ясната й ориентация - радикална натовска партия. "Предстоят президентски избори, които ще бъдат ярък сблъсък между евроатлантическите и евразийските сили", посочи той и добави, че не бива да се подценява тази битка. Според него е абсолютно недопустимо политически сили да се намесват грубо в работата на съда, "да не кажа брутално".

С уговорката, че не иска да оказва натиск върху работата на съда, той описа хронологията на кореспонденцията на ДОСТ по делото. На 5 май от формацията получили искане от съда за предоставянето на оригиналните декларации на учредителите, а не техни нотариално заверени копия. "Ще оставя без коментар дали това е практика, или се прилага само към ДОСТ, но ние предоставихме 47 тома оригинали", посочи Местан.

"Бяхме принудени, без коментар, независимо от учудването ни, да прибегнем до единствения възможен ход - справка в тълковния речник", посочи Местан и заяви, че на 1009 страница от него имало изброени синоними на думата установявам - определям, утвърждавам и узаконявам. От ДОСТ избрали да посочат думата утвърждавам и позовавайки се на Конституцията, че страната е с единна нация, не са давали обяснение какво е чувство за национална отговорност.

За реформаторски сили посочили, че това са политически направления, граждански сдружения и български граждани, които споделят идеята за дълбоки реформи с цел повишаване на ефективността на социалните интереси с оглед публичния интерес. "Ами ако това са стотици хиляди реформаторски сили, ние не можем да ги изброим в устава си", аргументира се Местан. Същата логика следвали и при обяснението си за реформите в съдебната система, защото те били конкретни мерки, които няма как да са в устав на партия.

#Лютви Местан #ДОСТ #регистрация #партия #съд #съдебна система #ДПС #БСП #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници