Хилари Клинтън и Доналд Тръмп удържаха стабилни победи в Калифорния

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп удържаха стабилни победи в Калифорния
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За бившата първа дама и бивш държавен секретар на страната са гласували 63,02% от привържениците на демократите в щата, а за нейния съперник - сенатора Бърни Сандърс – едва 35,86%. И двамата се бореха за 546-те гласа на партийните делегати от Калифорния - "последната хапка” от „последния супервторник". Преди това Сандърс спечели партийния актив в Северна Дакота, а Клинтън – избирателите в Ню Джърси и Ню Мексико.


За Клинтън изходът от първичните избори във вторник няма съществено значение. Бившият първата дама предварително си гарантира номинацията за президентския пост в САЩ с подкрепата на 2383 делегати за предстоящия конгрес във Филаделфия. Точно толкова бяха необходими за одобрение на кандидатурата й. При републиканците Доналд Тръмп спечели предвидима победа в първичните избори, които се проведоха във вторник в Калифорния, Ню Джърси, Ню Мексико, Южна Дакота и Монтана. По този начин милиардерът доведе до своя логичен край маратонската кампания вътре в партията, продължила 19 седмици. Той спечели повече гласове за делегати, отколкото е необходимо за избирането на официалния кандидат на републиканците за президент.

Към този час няма все още обобщени окончателни резултати, но общата картина не оставя съмнения, предаде Си Ен Ен. И така: въпреки многото кандидати за президент на САЩ, традиционно главният двубой за Белия дом ще се води между Тръмп и Клинтън.


#Бърни Сандърс #Хилари Клинтън #Доналд Тръмп #избори #САЩ #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници