И канцлерът на Австрия е за затягане на миграционната политика

И канцлерът на Австрия е за затягане на миграционната политика
Кристиян Керн / БГНЕС
A A+ A++ A

Канцлерът на Австрия Кристиян Керн поддържа предложението на външния министър на страната Себастиан Курц за затягане на миграционната политика. Канцлерът обяви позицията си на пресконференция. Преди това, в телевизионно интервю Курц заяви, че мигрантите, които нелегално влизат в Европа, не трябва да остават на континента. Курц смята, че по примера на Австралия, бежанците могат да бъдат интернирани на острови в Средиземно море и впоследствие да бъдат връщани в родината си.

„Даваме си сметка, че в медиите се чу предложение как да направим това и как да постигнем резултати”, заяви канцлерът на днешното правителствено заседание. „Мисля, че ако работим заедно върху това, ще успеем”. „Трябва да изясним въпроса за достъпа на хора до страната и с това как можем да регулираме потока на мигранти”, подчерта Керн.

Същевременно той отбеляза, че смята за необходимо да има договорености с тези съседни държави, откъдето в Австрия навлизат мигранти. „Въпросът е в това, как ще работим с Унгария, Гърция, Турция и как, съгласно „Дъблин” (европейският регламент по въпросите на миграцията), ще можем да изпращаме бежанците обратно”, добави правителственият ръководител.

„Що се отнася до предложението на Курц за експулсиране от една страна, и за контролиран достъп на бедни, болни и нуждаещи се (бежанци), от друга, поискали сме да бъдат предложени конкретни мерки и те да бъдат оформени в концепция, която може да бъде реализирана”, заяви Керн и отбеляза, че за целта външният министър ще разполага с две седмици.

Преди това Курц заяви пред медиите, че австралийският модел за регулиране на миграцията, когато на нелегални мигранти не се дава възможност да се установят в страната, а биват изпращани на охраняван остров в океана, му харесва повече, отколкото сегашната европейска политика. „Трябва да решим кое е по-доброто. Това хората да пристигат на континента и ние бързо да ги изпращаме в централна Европа или това да ги изпращаме на остров и после да ги връщаме у дома. Мисля, че последният вариант е по-добър”, каза той.

Според него, този подход трябва да дадем ясен сигнал, че „в Европа може да пристигнеш само по законен път чрез програми за преселване, но е и нелегално”. „Ако искаме да ги спрем, трябва да им дадем да разберат, че спасението от лодка в морето не дава непременно билет за Европа”, подчерта външният министър на страната.

В същото време той заяви, че в рамките на програми за преселване Австрия може да приеме и интегрира в обществото около 10-15 000 бежанци годишно.



#Кристиян Керн #миграционната политика #Себастиан Курц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници