Хилари Клинтън опитва да си осигури номинацията на демократите днес

Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хилъри Клинтън ще опита да си осигури номинацията за президент на Демократическата партия днес на първичните избори в шест щата.

В щата Калифорния, който изпраща най-много делегати на конгреса на демократите, Клинтън и сенатор Бърни Сандърс ще се борят за 548 делегати, а в Ню Джърси – за 142. Вот ще има и в Монтана, Ню Мексико и Северна и Южна Дакота.

Клинтън има нужда от само от 26 делегати, за да си гарантира номинацията на демократите. От щаба на бившия държавен секретар се надяват, че така тя ще може да се съсредоточи върху борбата си с Доналд Тръмп, вместо върху конкурента си Сандърс, който залага много на последния голям вот.

Според изчисления на "Асошиейтед прес" Клинтън вече е спечелила необходимия брой делегати, за да получи кандидатпрезидентската номинация.

Клинтън вече разполага с подкрепата на 2383 делегати, колкото са необходими, за да спечели партийната номинация на конгреса на демократите през юли, по данни на АП.

В това число влизат 1812 делегати, спечелени на първичните избори и партийните събрания, и 571 суперделегати - видни партийни фигури и лидери на щатски власти, които гласуват самостоятелно на самия конгрес, които са обещали да я подкрепят на конгреса във Филаделфия, уточнява БТА.

Евентуална загуба на Клинтън в Калифорния ще даде тласък на кампанията на Сандърс и битката между тях вероятно ще продължи чак до конгреса на партията през юли. Тя ще послужи и за аргумент на Доналд Тръмп, който твърди, че бившият държавен секретар е слаб кандидат.

Милиардерът си гарантира номинацията на републиканците и ръководството на партията вече се консолидира около него в опит да обедини избирателите си.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници