Във Финландия дадоха старт на военно учение с участие на 17 държави

Във Финландия дадоха старт на военно учение с участие на 17 държави
A A+ A++ A

Международно военно учение "БАЛТОПС-2016" с участие на 17 страни започна днес в Южна Финландия край полуостров Ханко. Това съобщи пресслужбата на финландските военноморски сили, цитирана от ТАСС.

Маневрите, командвани от Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО - STRIKFORNATO, се извършват за 44-и път. Тази година Финландия е домакин на първата фаза от общо три предвидени.

Във финландската част от учението ще се включат също Швеция, САЩ, Холандия, Италия, Великобритания и Германия. Целта на тази фаза е развитие на съвместимост между военни подразделения от страните участнички и подготовка за тактическата част от учението в Швеция, посочи пресслужбата.

В маневрите Финландия ще тренира и общи действия с Швеция по море.

В учението в Ханко, което ще приключи на 8 юни, участват 600 военни. Общо в тазгодишните маневри "БАЛТОПС" ще действат 6100 военнослужещи, 49 кораба, 60 летателни апарата и три подводници.

Учения с кодовото име "БАЛТОПС" се извършват в Балтийско море от 1972 г. От 1993 г. НАТО кани да участват в тях и държави извън пакта, включително Финландия.

Източник: БТА

#военно учение #Финландия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници