И Ципрас върна мандата, ред е на ПАСОК

И Ципрас върна мандата, ред е на ПАСОК
37-годишният Ципрас, който е най-младият политически лидер в страната, получи по-рано във вторник мандат за сформиране на правителство от президента Каролос Папуляс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Алексис Ципрас, лидерът на гръцката радикално лява партия СИРИЗА, обяви, че се отказва от връчения му мандат за съставяне на правителство.

Следваща по ред за съставяне на правителство, след два неуспешни опита, е ПАСОК. Междувременно еврозоната реши да блокира отпускането на един милиард евро за Гърция.

Ципрас не успя да събере мнозинство за сформирането на кабинет на левицата, който да се противопостави на мерките за икономии, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Не можем да осъществим мечтата си за ляво правителство. Утре ще върна мандата, поверен ми от президента на републиката и ние ще продължим да участваме в предвидените по конституция процедури“, заяви Ципрас пред парламентарната си група, след като се срещна с лидерите на всички влезли в парламента партии.

Ципрас стана вторият лидер, върнал мандата за формиране на правителство, след като лидерът на партия „Нова демокрация“ Адонис Самарас не успя да формира коалиция.

Сега Евангелос Венизелос, председателят на ПАСОК – класиралата се на трето място партия след изборите в Гърция на 6 май, ще опита да формира правителство.

Междувременно стана ясно, че еврозоната е решила да блокира отпускането на един милиард евро от 5.2-та милиарда, които трябва да изплати на Гърция.

Решението по този въпрос се отлага за следващото заседание на министрите на финансите на страните от еврозоната. То ще се състои в понеделник в Брюксел.

Представителите на страните от еврозоната, които се бяха събрали в Брюксел, решиха да оставят въпроса за изплащането на оставащия един милиард евро на решението на Еврогрупата в понеделник.

Гърция няма нужда от оставащия един милиард преди юни и той ще бъде изплатен в зависимост от нуждите на финансиране на страната, посочи в изявление Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Фондът, за сметка на това, даде зелена светлина за изплащането на 4.2 милиарда евро за Атина.

Както в миналото, така и сега ЕФФС ще депозира тази сума в специална сметка, предназначена за обслужването на гръцкия дълг, се казва в изявлението на ЕФФС.

Еврозоната трябваше да одобри изплащането на всичките 5.2 милиарда евро, но несигурността в Гърция застави някои страни с рейтинг ААА да поискат гаранции, посочи пред АФП европейски правителствен източник.

„Да не се плати обаче, означава еврозоната да си изстреля куршум в крака, защото това са пари, които са от полза на кредиторите. Това ще бъде лош сигнал за гърците и за пазарите“, допълни източникът.

#ЕФФС #Еврогрупата #Брюксел #Адонис Самарас #еврозона #Гърция #Нова демокрация #ПАСОК #СИРИЗА #Алексис Ципрас #Евангелос Венизелос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници