БСП решава за вътрешното си допитване за президентския вот

БСП решава за вътрешното си допитване за президентския вот
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният съвет на БСП ще обсъди днес кога и как да бъде проведен вътрешнопартийният реферндум за участието на социалиститe на предстоящите президентски избори. Трябва да бъдат уточнени и въпросите, които ще се подложат на референдум.

Те най-вероятно ще са три - дали БСП да участва самостоятелно на вота или пък в коалиция и съответно, ако хората предпочитат коалиция, то ще има въпрос и с кои партии да се преговаря.

Допитването най-вероятно ще се проведе в последната събота и неделя на юни, като в него ще могат да участват всички партийни членове. Гласуването ще бъде в местните партийни клубове.

Ако вътрешнопартийното допитване бъде проведено, то това ще е първият референдум в БСП, макар че за такъв има възможност от 2008 г., когато беше приет и действащият устав на партията.

Социалистите трябва да изберат днес и предизборен щаб. Очаква се да в него да влязат депутатите Кирил Добрев и Красимир Янков, които в тясното партийно ръководство поеха организационната дейност с партийнте структури. Място вероятно ще намерят Костадин Паскалев, който в Изпълнителното бюро отговаря за връзките с местната власт, както и социологът Юрий Асланов, на който е поверен ресорът "неправтелствени организации".

Междувременно новият лидер Корнелия Нинова разпредели ресорите на всички членове на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство). Евродепутатът Илияна Йотова ще отговаря за връзките с европейските институции и с медиите. Представителите на младежката квота в БСП Крум Зарков и Александър Симов ще отговарят за връзките съответно с работодателите и синдикатите. Бизнесменът Георги Гергов пък поема коалиционната политика на партията.

За идейното и програмното развитие на партията ще отговаря политологът и депутат Валери Жаблянов, едно от остриетата на червената парламентарна група. Бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов получава ресора "Национална сигурност". Публичните политики са дадени на Драгомир Стойнев.

Весела Лечева ще отговаря за младежта и спорта, както може да се очаква, а проф. Радослав Гайдарски – за здравеопазването. Деница Златева запазва ресора "международна политика", а без ресори остават зам.-предсеадтелят на БСП Стефан Данаилов и лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Националният съвет на БСП ще утвърди днес и предложения за два законопроекта, които парламентарната група обсъди в началото на седмицата. Законът за управление на публичните държавни и общински предприятия предвижда нов начин на тяхното управление и възможност те да инвестират в разширяване на производство, услуги и търговия. С промените на БСП се премахват партийните квоти в управлението им, за да се отделят от управляващата върхушка, се посочва в съобщението.

Вторият законопроект предвижда създаване на държавно предприятие, което да се занимава с изкупуване на земеделска продукция, нейната преработка и продажба чрез мрежа от достъпни борси, където и всеки дребен земеделски производител да има пряк достъп с цел да се избегне веригата от прекупвачи, която оскъпява многократно продукцията до потребителя.

 

#Корнелия Нинова #президентски избори #референдум #социалисти #БСП #Стефан Данаилов #Весела Лечева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"