България губи годишно по 260 млн. лв. данъци заради износ на капитали

България губи годишно по 260 млн. лв. данъци заради износ на капитали
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България губи годишно 260 млн. лв. от корпоративен данък, невнесен заради пренасочване на печалби и доходи към юрисдикции с преференциален режим или трети страни. Това съобщи по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов.

Данните са от анализ на Националната агенция за приходите за периода от 2008 г. до 2013 г. с прогнозна оценка за 2014 г. и 2015 г. и включва изследване на поведението на местни лица, участващи в многонационални групи от предприятия.

Горанов съобщи, че рискът се проявява при 26% от местните юридически лица, които са част от многонационална група от предприятия и представляват около 5 хил. компании.

Резултатите от изследването показват, че 70% от големите компании, идентифицирани като рискови, трансферират печалбите си към дружества в държави членка на Европейския съюз - Австрия, Германия, Гърция, Италия Кипър и Холандия. Една четвърт от големите рискови компании преразпределят формираните в страната печалби основно към САЩ, Турция, Швейцария и Русия. Шест процента от големите компании пренасочват печалбите си към юрисдикции с преференциален данъчен режим на облагане - основно към Британски вирджински острови, Сейшелски острови, Лихтенщайн и Белиз, информира министърът.

НАП анализира подробно информацията за българските лица от "досиетата от Панама", предоставена от международния журналистически консорциум, каза министърът и увери, че вече се предприемат необходимите контролни дейности, а българските граждани които имат сметки в офшорни зони, стават специален обект на проверки и ревизии.

 

 

#България #корпоративен данък #Владислав Горанов #компании #печалби #дружества #офшорни зони #ревизии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници