Скандално: Петролни гиганти печелят поръчки с подкупи

Скандално: Петролни гиганти печелят поръчки с подкупи
БГНЕС
A A+ A++ A

В началото на м. април разследващ доклад, публикуван от The Huffington Post и Fairfax Media постави малко известната, базирана в Монако компания Unaoil в центъра на широкообхватен скандал за подкупи, в който участват десетки корпоративни гиганти от цял свят.

В доклада се твърди, че "Unaoil и неговите подизпълнители подкупват чуждестранни длъжностни лица, за да помогнат на големите мултинационални корпорации да печелят поръчки" в различни страни, включително Ирак, Казахстан, Иран, Либия, Сирия, Тунис, както и много други страни в Африка, Близкия изток, от бившия Съветски съюз.

Unaoil е семейна компанията от Монако, според хиляди вътрешни документи, прегледани от авторите на доклада, работила, за да спечели договори за много известни фирми в нефтената и газовата промишленост, включително Halliburton, KBR, Rolls-Royce, Samsung, Honeywell, FMC Technologies, Hyundai, и други.

Въпреки привидно решаващата роля в толкова много договори на нефт и газ, спечелини по целия свят, малцина са чували за фирмата.

Предполагаемата операция е относително проста. Клиентите - проучвателни компании, строителни и инженерингови фирми и изпълнители на услуги в нефтени находища - плащат на Unaoil големи суми, и Unaoil им осигурява договори, като подкупва държавни служители в съответната страна. Твърди се, че много от клиентите на Unaoil не са знаели, че Unaoil са подкупвали държавни служители от тяхно име, но в доклада се отбелязва, че някои са били умишлено слепи или са били напълно наясно с корупцията.

В случая с Либия, докладът описва един фрапантен обмен на кореспонденция между канадска компания за фракинг и Unaoil, където се задават въпроси за това, как да се направи подкуп в Либия, използвайки удивително откровен език.

"Ние сме любопитни, какъв тип бакшиш *обща жаргонен термин за подкуп+ е необходимо да се даде на тези хора, за да получим работата", пише на Unaoil президентът на канадската фракинг компания. "Вярвам, че това е обичайна практика в Либия, но не сме сигурни как да се справим с това. Дали е нещо, което трябва да се направи след работно време малко по- малко? Да им се плати билет за пътуване, или фиксирана такса на месец, не сме сигурни. Какво мислите за това?"

Ирак беше едно специално място, където Unaoil е имал сериозно присъствие. Докладите отбелязват, че мениджърът на Unaoil за Ирак, Basil Al Jarah, рутинно е подкупвал иракските "държавни служители, които са били считани за `полезни за нас` и за клиенти на Unaoil като мултинационалните британските фирми Rolls-Royce, Petrofac and Clyde Pumps, американските гиганти Weatherford, Cameron/Natco и FMC Technologies и европейски фирми като Saipem, SBM Offshore и MAN Turbo“. Използвайки кодиран език в комуникациите, Unaoil си е изградил взаимоотношения с високопоставени служители в правителството на Ирак, включително министерството на петрола. Важни служители от Unaoil вземат иракски служители на шопинг турове и им плащат подкупи, които са наречени "почивка" в кодирания език.

Очаквайки публикуването на доклада, полицейски служители са нахлули в офисите на Unaoil в Монако. Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР, антикорупционната полицията във Великобритания и Австралия - всички са съдействали на разследването.

Докладът илюстрира широката корупцията, която съществува в света на нефта и газа, особено когато става въпрос за процеса на провеждането на търгове и получаването на изгодни договори в страни със слабо управление и корумпирана държавна администрация.

........................................................

By Nick Cunningham, April 2016, oilprice.com. Преводът е на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион



#подкупи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници