БСП търси общ фронт за опозиция на ГЕРБ

БСП търси общ фронт за опозиция на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП започва незабавни разговори с ръководствата на другите опозиционни партии в парламента и местната власт за общ фронт - опозиция на ГЕРБ, както и обща подкрепа за такава политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Благоевград, където беше изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Нинова подчерта, цитирана от пресцентъра си, че не става въпрос за създаване на съюзи, а за подкрепа за политики - общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов и търсене на съюзници за алтернативните предложения.

Тя обяви, че БСП ще внесе няколко закона за връщане на държавата в икономиката и за ролята на социалната държава. Нинова обясни, че става въпрос за антимонополно законодателство, защита на дребния земеделски производител и потребителите, защита на малкия и средния бизнес, като целта е да се осигури работеща икономика, която да гарантира приходи, които да служат за развитие на социалната политика.

"Ще внесем до края на тази сесия два законопроекта. Единият е за управлението на държавните дружества и държавната собственост. Отделяне на това управление от партийните квоти и политическите назначения. Създаване на условия тези дружества да се развиват, да увеличават възможностите за производство в България и да се спре приватизацията и концесионирането, въобще десните действия в икономиката", обясни Нинова. По думите й вторият закон е за създаване на държавно предприятие в земеделието, което да изкупува продукция от дребни производители, да я преработва, да продава и да гарантира пазари, тържища и борси, на които всеки земеделски производител да може да продава продукцията си, като помага за нейната реализация.

Нинова обяви, че през септември от левицата ще внесе още два такива законопроекта и на база на тези политики, ще бъдат поканени всички опозиционни партии.

"Навсякъде ще прилагаме еднакъв подход за организационно укрепване. По думите й голямата цел е мобилизацията на партията – организационно, като опозиция, като алтернатива на това управление, подготовка за президентски и предсрочни парламентарни избори.

Нинова обяви, че в събота предстои заседание на Националния съвет на партията, на което ще се обсъди приемане на решение за вътрешнопартийно допитване по темата за президентската кандидатура. Тя обясни, че ако се приеме провеждането на такова допитване, вътре няма да има имена, а въпросите ще са принципни. "Ако отговорът на партията е за широка лява кандидатура, ще поканим на разговор всички вляво, за да търсим обща лява двойка, зад която да застанат и хора извън БСП", добави тя. Според нея, ако мнението е за тясно партийна кандидатура, партията има процедура за това.

 

#БСП #Корнелия Нинова #ГЕРБ #опозиция #партия #законодателство #пресцентър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"