Бивш министър на САЩ: Сноудън е „оказал услуга“ на обществото, но трябва да бъде съден

Бивш министър на САЩ: Сноудън е „оказал услуга“ на обществото, но трябва да бъде съден
Eдуард Сноудън с легендарния френски музикант Жан-Мишел Жар, който се срещна с него в Москва т.г., за да го поздрави за куража му да разгла / БГНЕС
A A+ A++ A

Едуард Сноудън е „оказал услуга“ на обществото, но трябва да се върне в САЩ и да си понесе наказанието за разгласяването на секретни документи. Това заяви бившият правосъден министър на САЩ Ерик Холдър в интервю за CNN. Той бе правосъден министър и главен прокурор, когато Сноудън направи своите разкрития, разтърсили САЩ и отношенията им с други държави, включително с техните съюзници, пише ТАСС.

“Може да се спори относно това какво е извършил Сноудън, но мисля, че той фактически е оказал услуга на обществото, като даде повод за обсъждане на проблема (за електронното подслушване, включително и на чуждестранните лидери – ред) и за промените, които бяха направени. При това искам да кажа, че това, което той направи, и начина, по който го направи, е неприемливо и незаконно”, посочи Ерик Холдър.

По думите му Сноудън е „нанесъл щети на американските интереси“ и трябва да се върне в САЩ. „Мисля, че той трябва да вземе решение. Според мен той е нарушил закона. Той трябва да си намери адвокати, да се върне и да реши какво иска: да се изправи пред съда, да се опита да стигне до споразумение. Мисля, че той трябва да почувства последиците от това, което е направил“, отбеляза още бившият министър.

Холдър също така смята, че при произнасянето на присъдата съдията „би могъл да вземе под внимание, че са били полезни общонационалните дебати по този въпрос (за електронното подслушване). Според законодателството на САЩ той може да бъде осъден на до 20 години затвор Сноудън потърси убежище в 20 държави, получи го от Русия.

#Сноудън #Холдър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници