Напук на протестите на Москва, НАТО увеличава присътвието си в Полша, страните членки от ЕС вдигат разходите си за отбрана

Напук на протестите на Москва, НАТО увеличава присътвието си в Полша, страните членки от ЕС вдигат разходите си за отбрана
В контактите си с Русия НАТО няма да се върне към отношенията на принципа business as usual /запазване на обичайната практика/ БГНЕС
A A+ A++ A

Военните разходи на европейските държави, които са членки на НАТО ще се увеличи за първи път от близо десетилетие, пише The Financial Times.

Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че напускане на Великобритания от ЕС ще окаже негативно влияние върху процеса. „Обединеното кралство е страната с най-големи военни разходи и военни инвестиции в ЕС. Силна Великобритания, в силна Европа е важна за единството и стабилността“, заяви Столтенберг.
През изминалата година, европейските съюзници в НАТО са похарчили 253 млрд. долара за отбрана, в сравнение с 618 млрд. долара за САЩ. Според плановете, европейските държави трябва да харчат за отбрана 2% от БВП годишно, което означава, че те трябва да нараснат с 100 млрд. долара годишно. Сегашните харчове се равняват на 1,43% от БВП.

„Изправени сме пред несигурност, изправени сме пред повече заплахи, повече предизвикателства пред сигурността, отколкото сме срещали в продължение на едно поколение. Нуждаем се от единство, нуждаем се от сила, нуждаем се от стабилност“, добави Столтенберг.

На съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда във Варшава шефът на алианса обяви, че НАТО ще засили своето присъствие в Полша след срещата на организацията, която ще се състои във Варшава през юли, предава "Европейская правда".

„Договорихме се да активизираме нашето присъствие в източните части на Алианса. Това ще бъде международно присъствие“, заяви Столтенбрг. „Ние обсъждаме точните цифри и места за това увеличение на войските на НАТО. Ще вземем окончателно решение след срещата във Варшава“, сподели той.

„Позволете ми да бъда ясен: ще има повече войски на НАТО в Полша, за да се изпрати недвусмислен сигнал, че нападение на Полша, ще се счита за нападение над целия Алианс“, добави той.

На работна вечеря с участието на гостуващия в Полша Столтенберг ръководителя на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох заяви, че в контактите си с Русия НАТО няма да се върне към отношенията на принципа business as usual /запазване на обичайната практика/, предаде полската информационна агенция, цитирана от ТАСС.
Извън всякакви слухове или съобщения в медиите, мнението на целия Североатлантически Алианс е еднозначно - връщане към принципа "business as usual" с Русия няма", каза той.

Солох съобщи, че отношенията с Русия ще са една от темите на първия ден на срещата на Върха на НАТО в Полша на 8 и 9 юли. По думите му, независимо от протестите на Москва, на срещата във Варшава ще бъдат затвърдени решенията за разширяване на военното присъствие на НАТО на източния фланг на Алианса, в това число и в Полша.

"Макар, че това няма да бъдат класически бази, присъствието ще стане постоянно и международно, а в задачите на подразделенията ще влезе и защита на страните членки, а не само учения", каза Солох. Той добави, че в страната трябва да се появят и складове за военно оборудване и въоръжение. Той съобщи за разполагането на четири батальона, "макар това още да не е решено".

"Точните данни за числеността все още не са съгласувани, но атмосферата на преговорите е много добра", увери Солох. "В случай на заплахи от хибриден тип, укрепването на източния фланг с тези батальони е съществена стъпка, която ще играе важна роля. Ако се говори за класически заплахи, свързани с война, агресия, то ние ще се стремим към още по-голямо засилване на такова присъствие", каза ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша.




#НАТО #Русия #Полша #разходи за отбрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници