Осъден е кметът на Лозница, изхарчил за друго предназначени за бедствия пари

Осъден е кметът на Лозница, изхарчил за друго предназначени за бедствия пари
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на община Лозница е осъден за нецелево разходване на бюджетни средства в размер на 627 272 лв., които са били предназначени за преодоляване на щети от бедствия и аварии, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Айхан Хашимов получи условна присъда за срок от една година, с тригодишен изпитателен срок, след като бе признат за виновен за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им в качеството му на длъжностно лице, пише още в съобщението. Извършеното е квалифицирано като продължавано престъпление – такова, което е извършвано няколко пъти през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината.

С присъдата съдът го лишава и от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от 1 г.

В периода 27 април до 17 септември 2009 г. в качеството на длъжностно лице – кмет на община Лозница, 39-годишният Хашимов е разпоредил да бъдат извършени строително-монтажни дейности по обекти с целеви средства от бюджета – 627 272 лева, които са били предназначени за преодоляване на последици от бедствия и аварии.

С парите кметът ремонтирал молитвени домове, кметства и читалища, които не са пострадали от бедствия. Приложена към делото справка на Националния институт по метеорология и хидрология показала, че на нито една дата в посочените искания за неотложни ремонти на обектите на територията на община Лозница не са били регистрирани поройни дъждове, придружени с бурни ветрове, които да обосноват твърдението за бедствие в района.

 

 

 

#кмет #община #съд #изпитателен срок #бедствие #прокуратура #престъпление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници