В Хирошима Обама призова за свят без ядрени оръжия

В Хирошима Обама призова за свят без ядрени оръжия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама пристигна в мемориалния парк в Хирошима, където отдаде почит на жертвите на първото ядрено нападение в историята на човечеството. С това той стана първият действащ държавен глава на САЩ, посетил Хирошима, след пускането на атомната бомба през 1945 г. Обама призова за намаляване на ядрения арсенал в света.

Барак Обама положи венец от цветя на мястото на първата в света атомна бомбардировка – Хирошима. Така той се превърна в първият действащ президент на САЩ, посетил японския град. С този символичен жест Токио и Вашингтон се надяват да подчертаят своя съюз и да вдъхнат живот на усилията за унищожаване на ядрените оръжия, коментира Ройтерс.

В мемориалния паметник на мира Обама каза, че споменът за случилото се на 6 август 1945 г. никога не трябва да избледнее. До него стоеше японският премиер Шиндзо Абе.

"Дойдохме да премислим ужасната сила, освободена тук в недалечното минало. Дойдохме да почетем загиналите.
Обикновени думи не могат да изразят подобно страдание. Но ние притежаваме споделената отговорност да погледнем директно в окото на историята. И да попитаме какво различно можем да направим, за да предотвратим такова страдание отново."

Обама подчерта, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са били "жесток край на Втората световна война" и че "техни жертви са станали невинни хора". Той отправи призив за съкращаване на световните арсенали от ядрени оръжия и за придвижване към свят, свободен от ядрени оръжия.

След пускането на атомната бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. мигновено загиват хиляди хора и още около 140 хиляди до края на годината. Град Нагасаки е поразен от втора атомна бомба на 9 август същата година и след три дни Япония капитулира. Мнозинството американци смятат, че атомните бомбардировки са били необходими, за да се сложи край на Втората световна война и да бъде спасен животът на много хора.

 

#Барак Обама #Шиндзо Абе #Япония #Хирошима #ядрен арсенал #бомбардировки #Втора световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници