Спад на студентите по педагогика отчете Кунева

Спад на студентите по педагогика отчете Кунева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През последните пет години студентите по педагогика са намалели с близо 25 %. Това става на фона на данните, че през следващото десетилетие над 45 000 учители ще навлязат в пенсионна възраст. Ако сега не се предприемат действия за увеличаване на броя на студентите по педагогически специалности, след години ще има недостиг на кадри във всички сфери.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на образованието Меглена Кунева на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за проекта "Студентски стипендии", финансиран с европейски средства, съобщиха от пресцентъра на МОН.

С 23 на сто е намалял приемът на студенти по "Електротехника", с 22 на сто - по "Машинно инженерство", с 26 на сто - по "Енергетика", с 30 на сто - по "Архитектура" и с 36 на сто - по "Химични технологии", става ясно още от отговора. В същото време работодателските организации и анализите на пазара на труда алармират за увеличаващ се недостиг на инженерни и технологични кадри с висше образование.

От друга страна студентите по икономика са се увеличили с 4%, по право - със 17%, по психология - с 21%, а тези от професионалните направления от медицинските науки - със 60 на сто. Според Кунева диспропорциите се дължат до голяма степен на досегашния финансов модел в системата на висшето образование, който е бил изцяло ориентиран към търсенето на образование, без да се съобразява с нуждите на пазара на труда.

От отговора на Кунева става ясно, че разписаните в закона "приоритетни специалности" би трябвало да се казват "проблемни от гледна точка на търсенето на студенти". По думите й те са един от предоставените в закона за висшето образование инструменти за обвързването на образованието с пазара на труда. От отговора става ясно още, че евентуални промени в конкретния проект за стипендиите на практика ще означават промени в оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", а то представлява дълъг преговорен процес с Европейската комисия, в който България трябва да доказва своята решимост за реформи. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници