Руските военни „извоюват“ слънчево време за Деня на победата

Руските военни „извоюват“ слънчево време за Деня на победата
Русия отдава почит на загиналите във Втората световна война, в която страните от Съветския блок са дали 27 млн. жертви. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парадът на Победата, с който се отбелязва 67-ата годишнина от победата във Великата отечествена война, започна на Червения площад в Москва с изнасянето на държавния флаг на Русия и на Знамето на Победата.

Четири самолета на руските военновъздушни сили разпръскват облаците над Москва, за да може военният парад да протече при слънчево време, заяви пред РИА „Новости“ говорителят на министерството на отбраната полковник Владимир Дрик.

Четирите самолета работят на височина 8000 м за разчистване на облаците в периметър от 20 км, а други 6 самолета са в готовност да се включат в операцията в зависимост от метеорологичните условия.

За целта на транспортните машини Ан-12 и Ан-26 е монтирана техника за разпръскване на течен азот, а освен това крилата им са оборудвани с външни устройства, които изстрелват патрони със съединения на среброто.

За разлика от миналогодишния парад, тази година всички участници са с парадни военни униформи с изключение на военнослужещите от състава на военизираната колона, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Интерфакс“.

За първи път по Червения площад ще преминат новите бронирани автомобили „Рис“, които ще бъдат съпроводени от пускови установки на стратегическите ракетни комплекси „Топол-М“.

Командва парада заместник-началникът на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Валерий Герасимов, приема – министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

#Ден на победата #военен парад #Червения площад #Москва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници