Приключи разчистването на бежанския лагер при Идомени

Приключи разчистването на бежанския лагер при Идомени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцката полиция приключи разчистването на самоделния бежански лагер на границата с Македония при Идомени. Днес са били евакуирани почти 800 мигранти.

„Готови сме. Не останаха хора, само палатки със запаси на различни хуманитарни групи”, заяви представител на властите в южната ни съседка, потърсен от АФП.

Разчистването на лагера при Идомени започна преди 2 дни.

До струпването на мигранти на гръцко-македонската граница се стигна след ефективното затваряне на балканския маршрут през март. Действията на страните по него бяха легитимирани от Брюксел със споразумението ЕС-Турция от 18 март, в рамките на което Анкара се съгласи да приеме обратно всички нелегални мигранти на територията на Гърция.

Македония спря да допуска преминаването на хора, които не идват от конфликтни зони, още в края на миналата година. През март западната ни съседка тотално спря преминаването на мигранти.

Така се стигна до нарастването на броя на хората в Идомени, които в определени моменти достигнаха над 10 000 души. Големи групи на няколко пъти направиха безуспешни организирани опити да преминат нелегално в Македония, но бяха спирани от граничните служби.

Същевременно условията за живот вътре в палатковия лагер бяха много близки до или падаха под жизнения минимум. Въпреки това повечето от мигрантите отказаха да бъдат премествани в други приемни точки в Гърция.

#мигранти #бежански лагер #Идомени #Гърция #разчистване #Солун #граница #балкански маршрут #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници