По-евтин ток за 1,1 милиона българи! Нова методология ги признава за уязвими потребители

По-евтин ток за 1,1 милиона българи! Нова методология ги признава за уязвими потребители
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

1,1 милион българи ще плащат тока по социална тарифа, т.е. по-евтино за определено количество ток. Те отговарят на изискванията на правителството за помощ при либерализацията на пазара. Това обяви днес енергийният министър Теменужка Петкова, която представи механизма за защита на уязвимите клиенти в условията на пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Мерките за защита на уязвимите клиенти са финансови, нефинансови и дългосрочна мярка - енергийната ефективност, посочи Петкова. Критериите за определяне на лицата, които могат да се възползват от защита при потреблението на ток, са определени с помощта на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, добави тя, цитирана от 3e-news.net.

В момента се уточнява окончателният финансов модел с представители на Световната банка, като очакването е до две седмици той да е напълно готов. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Сегашната дефиниция за социално уязвими потребители касае всички лица и семейства, които получават помощ за отопление. Новата дефиниция разширява обхвата. Така в категорията на социално уязвими потребители ще могат да се включват лица и семейства, които поради възраст или здравословно състояние или доходи са в риск от социално изключване.

Това на първо място ще са лица на възраст над 70 години, получаващи пенсия до определената линия на бедност в страната до определена година. Мярката е временна и ще е в сила 5 години, когато влезе в сила модела на пълната либерализация. Социалната мярка ще може да се ползва от лица с 90% намаленаработоспособност, или ползващи чужда помощ.

Досега от социални помощи за отопление са се ползвали 256 хил.лица и семейства. Сега обватът на лицата и семействата, които ще могат да се възползват от правата на уязвими потребители се разширява до 500 хил. лица и семейства - около 1.1 млн. души, което е 14% от населението в България, докато в Румъния е 12%, допълни министърът.

Социалната тарифа означава определено количество електроенергия с по-ниска цена, което ще покрива необходимите базови нужди за съответно домакинство.Въвеждането на социална тарифа ще е временна мярка, която предвижда до 100 кВтч на месец за домакинство, което ползва услугите на централно топлоснабдяване или природен газ за подгряване на вода за битови нужди, или до 150 кВтч. за лице/домакинство, ползващо ел. бойлер за топла вода, извън нуждите за отопление.

Според механизма за определяне на социалната тарифа помощта ще покрива приблизително 70% от цената на електроенергията, коeто представлява около 33% от крайната сметка на уязвимите клиенти, с мрежови такси, компонентата задължения към обществото и ДДС.

Предвижда се забрана за спиране на електроенергията за срок от 30 дни след определена крайна дата за плащане на сметката, като това ще важи за лица с над 90 на сто намалена работоспособност или ползващи определена чуда помощ.

Предвижда се и създване на регистър на уязвимите клиенти, както и създаване на възможности за преструктуриране на задължения. Министерство на енергетиката се ангажира също така и с провеждане на информационни кампании, чрез които потребителите да бъдат запознати подробно с мерките от една страна и от друга с доставчиците на електроенергия. Освен това ще бъде изготвен и Етичен кодекс с правила за добро поведение на доставчиците към потребителите.

Най-важната мярка в дългосрочен план е енергийната ефективност, обясни още Петкова. По предложение на Министерство на енергетиката ще бъде направена и поправка в правилата за саниране на жилищата. Тя ще предвижда с предимство да се прилагат мерки за обновяване на българските домове в сгради, в които над 30 на сто от живеещите се ползват от мерките за уязвими потребители.

За да станат реалност обаче тези мерки предстои да се постигне пълно одобрение на модела на Световната банка. Едва когато имаме яснота за финансовия модел, тогава ще бъдат направени и законодателни промени и ще може да се говори за въвеждане на тези мирки, заключи министър Петкова.









#уязвими потребители #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници