Японският премиер предупреди за опасност от криза, сравнима със срива на "Лемън брадърс"

Японският премиер предупреди за опасност от криза, сравнима със срива на "Лемън брадърс"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На среща на Г-7 японският премиер Шиндзо Абе предупреди, че има опасност от повтаряне на кризата, сравнима по мащаб със срива на американската банка "Лемън брадърс", с който започна световната финансова криза през 2008 г.

Темата бе обсъдена на първата работна сесия на срещата на върха на Г-7, която бе открита в японския национален парк Исе-Шима. Форумът продължава два дни, припомня БТА.

Световната икономика сега се намира на кръстопът. Ако бъдат приети неправилни мерки (за стабилизиране на икономиката), може да се сблъскаме с криза, чийто мащаби да излязат от рамките на обикновени икономически цикли, посочи Абе, цитиран от агенция Киодо.

Лидерите от Г-7 обаче се разминаха в оценката си за рисковете за повтаряне на световната икономическа криза. По тази причина страните допълнително ще съгласуват заключителната си декларация.

Участниците в срещата изразиха безпокойство за нововъзникващите пазарни икономики, посочи Хирошиге Секо, заместник-генерален секретар на кабинета, цитиран от "Ройтерс".

Според лидерите на Г-7 нововъзникащите пазарни икономики са в тежка ситуация, макар че има мнения, че сегашната икономическа ситуация не е криза, заяви пред журналисти Хирошиге Секо.

Според експерти Абе се надява да може да използва общите декларации от срещата за оправдание за пакет от фискални мерки за стимулиране на японската икономика, който включва възможно отлагане на вдигане на данъка върху продажбите от 10 на 18 %, планирано за следващия април.

На пресконференция американският президент Барак Обама подчерта значимостта на предотвратяването на действия като обезценяване на национални валути, от които някои страни биха били изкушени, за да увеличат износа си.

Сред другите обсъждани теми на продължаващата до 27 май среща са и борбата със световния тероризъм, кибер- и морската сигурност (особено предвид увеличената активност на Китай в Южнокитайско море, където страната има териториален спор с Япония и още няколко южниазиатски държави) и ядрената програма на Северна Корея.

 

#Япония #премиер #Шиндзо Абе #Г-7 #Лемън Брадърс #криза #икономика #рискове #Барак Обама #Китай #МОРЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници