И радикалната левица в Гърция без подкрепа за коалиция

И радикалната левица в Гърция без подкрепа за коалиция
Лидерът на радикално лявата „Сириза" Алексис Ципрас (вляво) получи във вторник мандат за съставяне на коалиционно правителство от президента Каролос Папуляс (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Гърция буксуват вече втори ден.

Политическата криза в страната след изборите на 6 май продължава да се задълбочава, след като опитите на лидера на радикалната левица „Сириза" Алексис Ципрас да убеди водачите на другите парламентарно представени партии да го подкрепят, удрят на камък, предаде бТВ.

Парламентарните избори в неделя не излъчиха ясен победител, но дадоха силен тласък на завършилата на второ място партия „Сириза", която спечели 52 места в парламента.

Председателят Алексис Ципрас обеща да сформира коалиция, която да се противопостави на строгите ограничения на разходите, с другите леви партии, за да спрат промените в трудовото законодателство, изисквани от кредиторите на Гърция за подобряване на конкурентноспособността. Според левите тези промени са катастрофални за работниците.

„Гражданите масово гласуваха срещу варварската политика на споразуменията за отпускане на заеми. Те сложиха край на плановете за нови 77 мерки за строги ограничения през юни, плановете за съкращаване на 15 000 държавни служители и допълнителните мерки на стойност 11,5 млрд. евро. Това е зрял, съзнателен политически избор," изтъкна 37-годишният Алексис Ципрас.

Председателят на консервативната „Нова демокрация" Андонис Самарас обаче отхвърли предложението за коалиция със „Сириза", тъй като Алексис Ципрас е поискал от него да оттегли ангажиментите си към тройката кредитори, които основните политически сили поеха през зимата в замяна на нов спасителен план.

„Нова демокрация", която спечели най-голям процент във вота в неделя, също не успя да състави кабинет, затова президентът Каролос Папуляс връчи мандата на втората политическа сила с най-голяма подкрепа.

Ако през следващите два дни радикалната левица не успее да сформира правителство, мандата ще получи третата политическа сила в Гърция – социалистическата партия ПАСОК.

Според наблюдателите обаче най-вероятният сценарий е в Гърция да бъде назначено служебно правителство, което да подготви провеждането на нови избори.

#Гърция #избори #парламентарни избори #Алексис Ципрас #„Сириза" #„Нова демокрация" #Андонис Самарас #ПАСОК #Каролос Папуляс #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници