Прокуратурата изчислява присъдата срещу Баретата

Прокуратурата изчислява присъдата срещу Баретата
A A+ A++ A

Прокуратурата трябва да изчисли срока за излежаване на присъдата на Златомир Иванов - по прякор Баретата. Върховният касационен съд вече потвърди присъдата му от шест години и половина лишаване от свобода за разпространение на наркотици. Създаде се обаче казус с времето за изпълнение.

Баретата е обвиняем от февруари 2009 година и през цялото време е бил или в ареста, или под домашен арест - мерки за неотклонение, които се взимат предвид при определянето на остатъка за излежаван. В периода, в които той е първо обвиняем, а после и подсъдим, се променя законодателството свързано с отчитането на времето под домашен арест. При задържането му - един ден домашен арест се е равнявал на един ден в затвора. След промените два дни задържане вкъщи става равни на един ден под стража.

Заради разнообразната съдебна практика при това сложно изчисление през 2010 година Върховният касационен съд излиза с тълкувателно решение, според което спрямо осъдените лица трябва да се прилага по-благоприятната норма, тоест при случая със Златомир Иванов един ден трябва да е равен на един ден.

Още днес или най-късно до понеделник прокуратурата ще оповести заключението си. Според адвоката му Марияна Тодорова: Ако прокуратурата спазва закона, той си е излежал присъдата.

Сега Златомир Иванов се намира под домашен арест по другото му дело в Специализирания съд, отново за наркотрафик.

#прокуратура #присъда #Златомир Иванов #Баретата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници