Георги Димов: Новото турско правителство отваря пътя на Ердоган към президентска република

Георги Димов: Новото турско правителство отваря пътя на Ердоган към президентска република
A A+ A++ A

Новото турско правителство отваря пътя на Реджеп Тайип Ердоган към президентска република. Това коментира Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. Той допълни, че новият премиер Бинали Йълдъръм вече е обявил основния си приоритет, който е свързан със създаването на по-силна президентска институция.

„Той откровено и без задръжки формулира основния си приоритет, а именно да превърне сегашната фактическа ситуация в Турция с безапелационно лидерство на Ердоган в една нова легална система, все още непризната законодателно“, обясни Димов и допълни, че целта на премиера е да облече в нови дрехи сегашната власт на президента.

„Бинали Йълдъръм тържествено се зарече в Меджлиса да започне незабавна работа за създаване на по-силна президентска институция, желана от Ердоган. Показателна е и използваната от него формулировка за очертаващата се историческа възможност за промяна на Конституцията“, посочи бившият генерален консул на България в Одрин.

Той коментира още, че отношенията между ЕС и Турция вече са се променили след заявката на Ердоган, че няма да изпълни поставените от Съюза условия, включително и за антитерористичното законодателство.

#Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници