Константинов: Недопустимо е Първанов да се крие зад граждански организации

Константинов: Недопустимо е Първанов да се крие зад граждански организации
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Абсолютно недопустимо е бившият държавен глава Георги Първанов да се скрива за наградения от него наркотрафикант Алекси Стоименов зад граждански и научни организации, заяви дългогодишният член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

По думите на Константинов е недопустимо президентът (2002–2012) Първанов да се оправдава за отличието „100 години Илинденско-Преображенско въстание“, което е връчил на Алекси (Александър) Симеонов, с граждански и научни организации, които според собствените му изявления са му подавали имената за отличията.

„Първанов и Марин или са знаели, че награждават осъден наркотрафикант, което е съзнателно извършено престъпление, или не са знаели, не са проверили и така са извършили престъпление по служба поради немарливост, което за тяхната президентска двойка не е прецедент“, каза проф. Константинов, цитиран от БГНЕС.

Единственото хубаво в тази история с Първанов е, че всички бъдещи президенти, включително и настоящият, ще имат тези лоши практики като „обеца на ухото“ и по никакъв начин няма да ги допускат, заключи професорът.

Несериозно отношение и обяснение от Георги Първанов – така бившият председател на НСС ген. Атанас Атанасов квалифицира думите на бившия държавен глава за причината да бъде награден наркотрафикант.

Недопустимо според него е президент, когато взема такива важни решения, да го прави неинформирано. Във всеки случай, в който се дава каквото и да е държавно отличие, би следвало да се извършат проверки по всички информационни системи за това лице, допълни генералът.

В конкретния случай, ако президентът Първанов е поискал информация от подчинените му служби за сигурност за лицата, които награждава, той щеше да знае на кого дава отличието, коментира Атанас Атанасов.

Това не е единственият случай, в който Георги Първанов е слагал крило върху съмнителни личности, припомни генералът, като допълни: „Той вземаше за свои съветници хора от ъндърграунда, които после бяха разстреляни“.

На 2 август 2003 г. в Благоевград Първанов е наградил осъдения в Италия за трафик на хероин Алекси (Александър) Стоименов. През 1968 година италианската полиция задържа Стоименов с над два килограма хероин и веднага го хвърля в затвора.

„Честването на Илинденско-Преображенското въстание бе по инициатива на един високопредставителен комитет от хора учени, представители на БАН, на Софийския университет, на Тракийския университет, на Македонския научен институт и т.н. В т.ч. и на някои граждански организации като Тракийската организация и партии като ВМРО“, заяви Георги Първанов във вторник в отговор на въпрос на БГНЕС.

Списъкът на онези, които бяха отличени с почетния медал „Илинденско-Преображенско въстание“ не е правен в президентството, а от тези граждански структури, съобщи още бившият държавен глава.

„Вероятно споменатото от вас лице, което няма как да се сетя кой е, е бил предложен от някоя подобна гражданска или научна организация“, допълни той.

#Тракийската организация #Македонския научен институт #БАН #Тракийския университет #Софийски университет #ВМРО #Илинденско-преображенско въстание #хероин #Италия #наркотрафик #Благоевград #НСС #ген. Атанас Атанасов #Алекси Стоименов #проф. Михаил Константинов #ЦИК #държавен глава #президент #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »