Управляващата партия в Турция избира днес удобен на Ердоган премиер

Управляващата партия в Турция избира днес удобен на Ердоган премиер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP) ще избере за свой нов лидер и съответно за премиер транспортния министър Бинали Йълдъръм. Той е единственият кандидат и гласуването на конгреса на партията е формално.

Йълдъръм ще наследи досегашния председател на AKP Ахмет Давутоглу, чиито отношения с президента Реджеп Ердоган рязко се влошиха в последните седмици. Ердоган управлява държавата в продължение на три мандата като премиер, а през 2014 г. зае президентския пост, който има представителни функции. Оттогава той упорито лобира за превръщане на Турция в президентска република - нещо, на което Давутоглу се противопоставяше.

Наследникът му Йълдъръм демонстрира, че по този въпрос няма да противоречи на Ердоган, още с първата си реч след като бе номиниран. "И сега (се открива) място за президентски режим!", заяви той.

60-годишният Йълдъръм, министър на на транспорта, морската администрация и съобщенията, произлиза от скромно семейство от Ерзинджан (Източна Турция). Той е отдавнашен съратник на Ердоган, когото съпътства, откакто сегашният президент застана начело на кметството в Истанбул през 1994 г.

Йълдъръм е бил сред основателите на AKP през 2001 г.

Той споделя консервативните възгледи на Ердоган и други висши членове на партията - снима на жена му, забулена и стояща отделно от него на бизнес обяд, обиколи социалните мрежи преди няколко години. По друг повод той коментира, че не е отишъл в Университета "Боазичи" в Истанбул, защото видял, че "момчетата и момичетата седят едни до други и си говорят" в двора му.

 

#Турция #Партия на справедливостта и развитието #Реджеп Ердоган #Бинали Йълдъръм #президентска република #Давутоглу #лоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници